Nakon što je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu razgovarao s izaslanstvom predstavnika sindikata u Ini o budućnosti kompanije, priopćenjem se oglasila INA.

“Netočan je pristup kojim se FCC postrojenje u Rafineriji nafte Sisak tretira kao samostalan subjekt. Kao što smo već isticali, rad sisačkog FCC postrojenja ne možemo izdvajati u odnosu na čitavu rafineriju jer to postrojenje nije zasebna jedinica u procesu, kao što ni Rafineriju nafte Sisak ne možemo gledati neovisno od Ininog rafinerijskog sustava koji čini i Rafinerija nafte Rijeka. Činjenica je da preradom iste sirovine u Rijeci možemo generirati 14 milijuna kuna više u odnosu na preradu u sisačkom FCC postrojenju. Preradom u Sisku samo povećavamo udio benzina i UNP-a kojih imamo viška, dok bi se preradom u Rijeci u najvećoj mjeri proizveo dizel, proizvod koji se najviše troši na Ininim ključnim tržištima i čiji bi uvoz onda INA mogla posljedično i smanjiti”, stoji u priopćenju.

“Još jednom naglašavamo kako prestanak rada FCC postrojenja u sisačkoj rafineriji ne znači zatvaranje rafinerije. Prerada sirove nafte u Sisku nastavit će se u blokovima, dok će sekundarna postrojenja raditi bez obustava, što dosad nije bio slučaj. Radi se o Ininoj poslovnoj odluci koja se temelji na tržišnoj potražnji i komparativnim prednostima obaju rafinerija te za cilj ima optimizaciju rafinerijskog poslovanja radi poboljšanja rezultata kompanije. Naime, kako je pokazalo i Inino financijsko izvješće za 2017. godinu, Rafinerija nafte Sisak nije profitabilna i generirala je u prošloj godini (207) milijuna kuna operativnog gubitka i (125) milijuna kuna negativnog novčanog toka. Predloženi način rada korak je prema značajnom smanjenju tih gubitaka, kažu iz INA-e.

Podsjetimo, nakon sastanka s predstavnicima sindikata, ministar Ćorić rekao je da sudbina 40 djelatnika FCC postrojenja sisačke rafinerije neće biti upitna i svima će im ponuđena primjerena zamjenska radna mjesta, a onima koji ih ne budu željeli prihvatit bit će ponuđene otpremnine.

Rečeno je i da Vlada podupire investicije u riječku rafineriju i da će do okončanja tog procesa raditi sisačka rafinerija. Što se tiče radnika iz FCC postrojenja rekla je kako je to poslovna odluka te najavila da će u petak biti ponovno održan sastanak s direktorom sisačke rafinerije.

Koordinator Stožera za obranu sisačke rafinerije Predrag Sekulić ponovio je da gašenje FCC postrojenja znači korak prema zatvaranju rafinerije.

Komentiraj