Imran Khan prvi put vodio skup nakon atentata u kojem je ranjen. Okupio stotine tisuće ljudi

Svrgnuti pakistanski premijer Imran Khan obratio se stotinama tisuća pristaša, u svom prvom pojavljivanju u javnosti otkako je prije tri tjedna pucano na njega kada je i ranjen. Mnoštvo se okupilo na skupu u gradu Rawalpindiju, noseći zastave i znakove. Imran Khan pozvao je okupljene da žive bez straha od smrti.

Jedna je osoba ubijena, a nekoliko ih je ozlijeđeno tijekom napada ranije ovog mjeseca, koji se odvijao dok jeKhan vodio sličan događaj. Bivši premijer ozlijeđen je u desnu nogu te je operiran. Optužio je članove sadašnje vlade za planiranje napada u Wazirabadu. Vlasti su odbacile optužbe i objavile video koji navodno prikazuje priznanje čovjeka kojeg opisuju kao jedinog osumnjičenika za pucnjavu.

U subotu Khan je naveo da su “tri kriminalca” čekala da izvrše novi pokušaj njegovog ubistva. No rekao je kako “strah čini cijelu naciju robovima”, poručivši pristašama da se ne bi trebali dati zastrašivati ​​prijetnjama ili nasiljem. Tijekom svog govora također je priznao neuspjehe u borbi protiv korupcije tijekom svog premijerskog mandata, rekavši da “nije uspio staviti moćnike pod zakon”.

Skup je održan u Rawalpindiju – gradu u kojem je smještena utjecajna pakistanska vojska. Događaj je opisan kao vrhunac Khanovog “dugog marša”, niza skupova tijekom kojih je zahtijevao prijevremene izbore. Prethodno su vlasti postavile blokade cesta i pozvale ga da otkaže skup, navodeći da postoji opasnost od nasilja.

Radnici su slikani kako postavljaju neprobojni stakleni štit na pozornicu. Bivša međunarodna zvijezda kriketa smijenjen je s dužnosti ranije ove godine nakon što je izgubio povjerenje u parlamentu. Kasnije je bio diskvalificiran za obnašanje javne dužnosti.

Optužen je da nije točno prijavio pojedinosti poklona koje je primio i rasprodao dok je bio na dužnosti, uključujući satove Rolex, prsten i dugmad za manšete. Khan negira bilo kakvu krivnju i opisuje slučaj protiv njega kao politički motiviran.

Nakon izbacivanja s dužnosti, postao je glasni kritičar pakistanske vlade i njenog moćnog vojnog vodstva. Khan je i dalje vrlo popularan u zemlji i privlači mase ljudi  na svojim skupovima.

Vlada je ponovno rekla da će sljedeće godine održati nacionalni referendum, kao što je planirano.

Pakistan ima dugu povijest smrtonosnog političkog nasilja. U najčuvenijem slučaju, bivša premijerka Benazir Bhutto ubijena je na javnom skupu 2007. godine.

 

Komentiraj