Imamo 52 novooboljele osobe, ukupno 2777

Nacionalni stožer civilne zaštite od 14 sati održava konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Tijek konferencije:

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio da je u posljednja 24 sata zabilježena 52 novooboljela osoba.

55 osoba nalazi se na bolničkom liječenju, a dvije su osobe na respiratoru. Ukupno je zabilježeno 2777 slučajeva.

Preminulo su ukupno 107 osoba, a oporavilo se njih 2155. U samoizolaciji se nalazi 4510 osoba.

Ukupno je dosad testirano 79104 uzoraka, od čega u posljednja 24 sata 721.

“Imali smo nekoliko dobrih tjedana. Onda smo s importiranim slučajevima i zbog nepridržavanja mjera došli do većeg broja slučaja. Onda je došlo Đakovo, također je sve počelo s importiranim slučajevima.

Situacija je pod kontrolom. Mi smo sad u fazi kad smo počeli popuštati aktivnosti, gospodarstvo i turizam. Najbitnije je brzo reagirati na sve. Donositi odluke na brzinu, brzo otkriti sve slučajeve i uloviti kontakte. Dok to radimo dobro mislim da nije potrebno ništa mijenjati”, rekao je Capak.

Alemka Markotić rekla je da se u Zaraznoj nalazi 30 osoba. “Jedna je osoba na respiratoru od danas. Osoba ima 83 godine, stabilno. I drugi su stabilno. Jedan iz Sve. Ivana je teža slika, ostalo su blagi klinički oblici. Jedna osoba je otpuštena u zadnja 24 sata. Dosta veliki broj je pregledan, tijekom zadnjeg dana. Sve držimo pod kontrolom. Nasreću veliki dio ljudi moze otici doma i sačekati nalaz doma. Većina su s vrlo baligm simptomima ili bez simptoma. Tako da je situacija stabilna”, rekla je Markotić.

Davor Božinović govorio je o granicama. “Usuglašavanje o granicama je u tijeku. Mi smo u funkciji predsjedatelja vodili te pregovore u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12. Iz svega onoga što će se objaviti, mi smo donijeli svoju doluku, vezana je za privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije. Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnika, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policisjek službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih spolovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga. Ove osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU mogu provjeriti prije ulaska ispunjavaju li uvjete. Ako ispunjavaju uvjete mogu se najaviti preko aplikacije Enter Croatia”.

Na pitanje koje su bile koristi od odluke o saoizolaciji ulazaka iz BiH, kazao je: “Kad se donosila odluka o tome da se stavljaju u samizolaciju, bili su stavljeni epide. argumenti na stol. Imali smo tada uvoz slučajeva. Nije to bilo da su strani državljani to dnijeli, nego su naši to donijeli, sšli su tamo i vratili su se zaraženi. Sada je situacija nešto drugačija, nemamo tih importiranih slučajeva. Činjenica je da smo imali iz BiH 8 importiranih slučajeva i 7 kontakata. Iz Srbije smo imali daleko više, 22 zaraženih i 37 kontakata. Iz Slovenije smo imali 8 importiranih. Imali smo manji broj i iz Švedske i Austrije. Ako sve to skupa sagledate u tom okviru onda je vrlo problematično da građani Srbije mogu doći jer će tako reći EU, a građani BiH ne mogu. Ovaj stožer ima mogućnost da svaki dan revidira odluke”.

Na pitanje je li odluka donesena zbog birača, kaže: “Od prvog dana kad govorimo o preporukama Europske komisije, ono što je sadržaj i ove odluke, državljani članica EU imaju naravno posebnu kategoriju. Državljani Republike Hrvatske su državlajni EU, bez obzira gdje žive”, rekao je Božinović.

Capak je rekao da u samoizolaciji ostaju oni koji su ostvarivali kontakt.

U Hrvatsku ne može ući svaka osoba koja ne ispunjava uvjete. “Ja ne znam iz čega ste zaključili da to mogu sve osobe koje žele putovati. Nisu sve osobe koej putuju zdravstveni djelatnici, sve ono što ne spada u to, sve te osobene mogu ući u RH”, rekao je.

Božinović je komentirao najave o zatvaranju noćnih klubova i Sloveniji: “Ja sam pročitao tu vijest, ja ne znam ništa o obećanjima. Međutim kad govorimo o noćnim klubovima mi tu vodimo politiku već nekoiko dana, pogotovo nakon što je uočeno da su žarišta. Donijeli smo odluku da posebni timovi obilaze noćne klubove u prvoj mjeri da provjere pridržavanje mjera. Ukoliko ne da o tome obavijeste nadležne isntitucije. Inspekcije su pokazale da je proveden nadzor u 245 klubova, kršenje preporuka je u 65, preporuke se najviše odnose na održavanje fizičke distance i prevelikog broja posjetitelja”. Svuda tamo gdje se ponovi, a inspekcije su svakonoćne, svuda gdje se utrvdi ponavljanje nepoštivaja ići će se na druge mjere. Svima je u interesu da rade”.

O mogućem zatvaranju hrvatskih klubova Božinović kaže: “Pratimo situaciju i vidjet ćemo. Sinoć su 44 tima obilazila noćne klubove. Ja pozivam još jednom da svi dobro razmisle o primjeni preporuka, svima bi trebalo biti na prvom mjestu da se nastavi posao i da ne dođe do zatvaranja. Svi smo u suživotu sa virusom. Virus je tu. Svatko tko se želi stvarno zaštititi. Ne mogu komentirati tuđe izjave. Mislim na Sloveniju. Za klubove smo donijeli posebne preporuke, i ako tu ne bude novih infekcija nema razloga za zatvaranje. Ako bude problem, naravno da ćemo zatvoriti”.

“Jesmo li dobro shvatili, hrvatski državljani koji ulaze iz BiH bez samoizolacije uvijek mogu doći u RH?”, upitali su novinari. “Shvatili ste dobro, s tim što bi ja dodao i hrvatski državljani u Irskoj, i Crnoj Gori, gdje god bili su državljani Europske unije i ne moraju u samoizolaciju”, kazao je Božinović.

Komentiraj