IDS predstavio portal ‘bespravnagradnja.hr’: “Znamo svi da nam je Državni inspektorat potkapacitiran”

Šef IDS-a Dalibor Paus i predsjednik saborskog Kluba stranke Emil Daus u srijedu su u Hrvatskom saboru upozorili na problem bespravne gradnje te predstavili portal ‘bespravnjagradnja.hr’ koji je pokrenulo 17 općina u Istri kojima upravlja ta stranka.

O problemu bespravne gradnje govorimo u Saboru jer je to jedina institucija koja može dati zakonodavni okvir kojim će se poboljšati rješavanje pitanja bespravne gradnje, a preko puta Vlade koja jedina ima alate, zajedno s Državnim inspektoratom, da provodi postojeći zakonski okvir, ali i da pripremi novi, bolji, rekao je Paus na konferenciji za novinare.

Problem traje desetljećima i pokušalo ga se riješiti legalizacijom svih postojećih objekata, no ta je legalizacija samo dala vjetar u leđa nelegalnim graditeljima, upozorio je, jer su shvatili da su oni bili u pravu kad su išli graditi bespravno, a ne oni koji su vadili sve potrebne papire.

Znamo svi da nam je Državni inspektorat potkapacitiran da prati bujanje bespravne gradnje na obali, a mi u Istri želimo reagirati na tu pojavu i pokušati je spriječiti, rekao je.

Stoga je 17 gradova i općina s područja Istarske županije u kojima upravlja IDS pokrenulo portal pod nazivom ‘bespravna gradnja.hr’ na kojem se mogu vidjeti svi razmjeri tog problema.

Uspostavljanje portala ima četiri cilja – upozoriti javnost na obim bespravne gradnje, ukazati na to da općine i gradovi u postojećem zakonodavnom okviru poduzimaju ono što je u njihovoj moći kako bi ju spriječile, uključivanje građana jer će moći anonimno prijaviti bespravnu gradnju te dodatni pritisak na vladajuće da se sadašnji zakon promijeni.

Paus je pozvao općine i gradove iz cijele Hrvatske da se pridruže inicijativi, kao i sve građane, kako bi svi zajedno pokušali “zaustaviti ovo zlo” i pokušali “sačuvati prostor za buduće generacije”.

Na portalu će građani moći vidjeti sve lokacije bespravne gradnje, a imaju i mogućnost na jednostavan način anonimno ju prijaviti, a ta prijava “odlazi” općini te državnom inspektoratu.

Šef Kluba IDS-a najavio da će uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedloge izmjena zakona o građevinskoj inspekciji kojima bi se komunalne redare ovlastilo i za izdavanje rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja.

“Oni to sada mogu raditi s mobilnim, ali ne i s čvrstima građevinama. To je prvi, manji, korak i takva mala izmjena omogućila bi brzu reakciju u zaštiti javnog prostora. Dugoročno tražimo spuštanje inspekcijskih ovlasti na jedinice lokalne samouprave, jer će to omogućiti bolju zaštitu javnog interesa”, rekao je Daus.

IDS-ovci pozvali Vladu da se javno kaže da nikakve nove legalizacije bespravne gradnje neće biti.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner