I Mesić protiv Turudića: ‘Svi su Milanovićevi prigovori na mjestu…’

Autor:

09.06.2021., Zagreb - Stjepan Mesic, bivsi Predsjednik RH. 

Photo: Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/Nfoto

Bivši predsjednik Republike u dva mandata i najiskusniji hrvatski političar Stjepan Mesić protivi se imenovanju suca Ivana Turudića za glavnoga državnog odvjetnika.

“Svi prigovori Turudiću su na mjestu”, izjavio je Mesić u petak za nacional.hr. “Turudić je imao dosta lutanja te nepotrebnih i sumnjivih druženja. Sve to igra ulogu za ozbiljnost u dodjeljivanju tako odgovorne dužnosti”.

Vlada je u četvrtak Saboru predložila imenovanje Ivana Turudića za nasljednika Zlate Hrvoj – Šipek na položaju glavne državne odvjetnice. Turudić će preuzeti dužnost glasa li za njega natpolovična većina saborskih zastupnika.

Plenković: Turudić je kandidat Vlade za šefa DORH-a!

Bivši predsjednik Mesić, pak, slaže se s prigovorima koje je na Turudićevo imenovanje u četvrtak uputio predsjednik Republike Zoran Milanović.

Milanović: Prijedlog Turudićeva imenovanja najopasniji je Plenkovićev nasrtaj na neovisne institucije

Mesić kaže kako Turudića “nikad nije sreo”, a od ostale trojice kandidata koje vlada nije prihvatila – dubrovačkog odvjetnika Mladena Dragičevića, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikše Wagnera i zamjenika glavne državne odvjetnice RH Emilija Kalabrića – površno poznaje samo Mladena Dragičevića.

Mesić smatra kako sadašnji model imenovanja glavnoga državnog odvjetnika “nije dobar”, premda dodaje kako se on “može objašnjavati time da glavni državni odvjetnik zastupa državu”.

“Glavni državni odvjetnik nije sasvim neovisan: on zastupa državu, a Vlada predstavlja državu”, kazao je Mesić, koji nije želio komentirati kakav bi oblik imenovanja glavnoga državnog odvjetnika bio bolji od postojećeg.

“U svakom slučaju”, smatra Mesić, “sukoba s predsjednikom ne bi smjelo biti”. “Vlada ne može biti u sukobu s predsjednikom. Puno toga trebalo bi razriješiti na način kako to funkcionira u svijetu”, kazao je Mesić za nacional.hr.

Na pitanje smatra li da bi Sabor trebao odbiti imenovati Turudića, Mesić je odbio izravno odgovoriti. “Ali, predsjednik je izrazio svoj stav, a to se od Milanovića moglo i očekivati”, zaključio je izjavu za nacional.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.