Zastava Indije

I DALIT MOŽE BITI PREDSJEDNIK Ram Nath Kovind prisegnuo

Ram Nath Kovind prisegnuo je u utorak kao 14. indijski predsjednik, postavši prvi član jakog  hinduističkoga nacionalističkog pokreta  koji obavlja najvišu dužnost u toj najmnogoljudnijoj demokratskoj zemlji.

“Klanjam se pred (1,25milijarde) stanovnika ove velike zemlje i obećajem  da neću iznevjeriti povjerenje koje su mi poklonili”, rekao je Kovind u središnjoj dvorani parlamenta.

Ram Nath Kovind, političar iz najniže hinduističke kaste kojega podržava vladajuća koalicija, prošli je ponedjeljak izabran za novog predsjednika Indije.

Kovind, kandidat vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP) koji je donedavno bio guverner istočne pokrajine Bihar, dobio je 65,6 posto glasova indijskih parlamentaraca i porazio Meiru Kumar, kandidatkinju oporbenog Nacionalnog kongresa.

Kumar i Kovind pripadnici su iste kaste Dalita koja je najniža u hinduističkom kastinskom sustavu.

Kovind je odvjetnik i rođen je u skromnoj seljačkoj obitelji u državi Uttar Pradesh na sjeveru Indije.

On je naslijedio Pranaba Mukherjeea, političara veterana iz Kongresne stranke kojemu je petogodišnji mandat završio 24. srpnja.

Kovind je drugi indijski predsjednik iz zajednice Dalita nakon K.R. Narayana koji je bio na toj dužnosti od 1997. do 2002. godine.

Daliti, znani i kao nedodirljivi, najnižeg su ranga indijskom tradicionalnom društvenom sustavu temeljenom na kastama. Unatoč godinama afirmativne akcije, velik dio te zajednice i dalje je siromašan ili zaposlen na najgorim poslovima.

Prije imenovanja Kovind je rekao da je predan poštivanju indijskog sekularnog demokratskog ustava.

“Poštujem indijski ustav i niti jedan politički interes ne može biti iznad pravila upisanih u ustav”, rekao je Kovind.

Komentiraj