HZZO odbio majku BBB-ovca koji je u grčkom zatvoru: Ima dijabetes, htjela mu je produljiti zdravstveno

Autor:

24.10.2023.,Velika Gorica - Privodjenje BBB-ovaca koji su pjevali ustaske pjesme na utakmici Gorica - Dinamo Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Na šalteru HZZO-a odbili su majku Bad Blue Boysa koji ima dijabetes, kad je htjela po drugi put produžiti sinu obvezno zdravstveno osiguranje.

HZZO je, naime, pokrenuo interne kontrole i obavijestio svoje ispostave da ne smiju produljivati zdravstveno osiguranje pritvorenim BBB-ovima, piše Večernji list.

Prije tri mjeseca, majci tog mladića uvažili su prijavu i mladiću produljili zdravstveno, dok ocu drugog mladića koji je također u grčkom zatvoru i dijabetičar je, prijavu za sina nisu uvažili i ostao je bez obveznog zdravstvenog osiguranja. Majka je priložila službenu potvrdu hrvatske ambasade u Grčkoj da se sin nalazi u pritvoru u Grčkoj i ne može se osobno javiti na šalter HZZO-a, izdanu u svrhu reguliranja zdravstvenog osiguranja, no nisu je uvažili.

Ima pravo na inzulin

Inače, internacionalne konvencije kažu da je za zdravstveno osiguranje pritvorene osobe odgovoran zatvor i zemlja u kojoj se nalazi zatvorenik.

Pritvoreni mladići, mlađi punoljetnici, tako u Grčkoj imaju pravo na inzulin (bez kojeg ne bi izdržali tri dana) i dobivaju ga, ali nemaju pravo na senzore. Stoga je važno da zadrže osiguranje u Hrvatskoj, jer je nakon prekida potreban određeni period dok se osiguranje po nekoj osnovi ponovno vrati.

Podsjećamo, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju od 1. travnja 2023. uvedena je obveza osobnog javljanja u HZZO-a svaka tri mjeseca za osiguranike koji su osigurani po osnovi nezaposlenosti a ne vode se u Zavodu za zapošljavanje.

Otkrivamo imena 11 Bad Blue Boysa čije izručenje traži Grčka – neki su već bili osuđivani zbog tučnjava

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.