HZZ objavio nove mjere potpore gospodarstvu

Potpore za samozapošljavanje, proširenje poslovanja, očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za srpanj 2020. te potpora za skraćivanje radnog vremena – to su neke od mjera koje je danas usvojio Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), i objavio ih na svojoj internetskoj stranici.

Potpora za skraćivanje radnog vremena uvodi se u najugroženijim djelatnostima radi pomoći poslodavcima kod kojih je zbog pandemije smanjen opseg posla, priopćio je HZZ. Potporu će moći koristiti poslodavci koji obavljaju gospodarsku djelatnost i zapošljavaju deset  i više radnika, ali i mikropoduzetnici koji zapošljavaju do deset radnika, jer su oni najugroženiji.

Dosadašnje potpore za samozapošljavanje produžene su s dvanaest na 24 mjeseca, a izmijenjene su i djelatnosti te visina subvencije. Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti za dvije skupine korisnika, i to u iznosima od 75 tisuća kuna do sto tisuća kuna, ovisno o djelatnosti. Može se odobriti još deset tisuća kuna, ako se potpora kombinira s osposobljavanjem na radnom mjestu. Zahtjevi se predaju do 31. listopada ove godine.

Odobravaju se i potpore za udruživanje u poslovne subjekte, koje variraju od 130 tisuća kuna do 320 tisuća, a i one se mogu povisiti za deset tisuća kuna.

HZZ odobrava i potpore za proširenje poslovanja s 55 do 75 tisuća kuna.

Komentiraj