HZJZ objavio epidemiološke mjere za fakultete

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima za vrijeme pandemije koronavirusa uz primjenu protuepidemijskih mjera.

Nastava će se tek u iznimnim slučajevima provoditi na daljinu te će se uglavnom izvoditi normalno.

Obavezno nošenje maski

Studenti, nastavnici, i drugi zaposlenici visokih učilišta te druge osobe u svim zatvorenim prostorima visokih učilišta trebaju nositi maske ili druga pokrivala za usta i nos. Trebaju ih nositi pravilno, tako da maska cijelo vrijeme pokriva i nos i usta. Tek u iznimnim situacijama studenti i djelatnici neće morati nositi masku, a to se odnosi na slučajeve kada nošenje maski narušava nastavni proces. Nošenje maski osobito se preporučuje osobama koje od prije boluju od nezaraznih kardiovaskularnih, kroničnih respiratornih, malignih bolesti ili dijabetesa, jer ih ti komorbiditeti čine visokorizičnom skupinom za oboljenje od težeg oblika bolesti uzrokovane koronavirusom.

Skraćena predavanja?

Ako se epidemiološka situacija pogorša, a visoko učilište ne bude moglo održati nastavu u prostranim prostorijama, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a nastavnici unutar normiranoga rada ne mogu udvostručiti svoju nastavu, visoko učilište može donijeti odluku o skraćivanju nastave. Naprimjer, izvorno predviđena najmanje dva sata predavanja kao jedan i pol sat predavanja za polovicu studenata upisanih na taj kolegij, a drugi jedan i pol sat predavanja za drugu polovicu studenata drugi dio toga dana ili neki drugi dan u tjednu.

Komentiraj