Pixabay

HUKPZZ-a i KoHOM: Protiv uvođenja 24-satnog dežurstva primarne zdravstvene zaštite u Sigetu

Iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite i Kordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u utorak su se usprotivili najavi mogućeg uvođenja 24-satnog dežurstva sedam dana u tjednu u Domu zdravlja u Sigetu od petka, 14. travnja, te ocijenili da na taj način zagrebački Gradski ured za zdravstvo i Ured gradonačelnika opet izazivaju probleme u funkcioniranju primarne zdravstvene zaštite.

U priopćenju navode kako nikakav dokument nije poslan izvršiteljima tako zamišljenih dežurstava, koncesionara i domskih liječnika te da nikad nije održan sastanak  na temu dežuranja.

“Bojimo se da  ćemo opet,  kao i prije četiri godine  biti primorani pokretati tužbe kako bi  lokalnu zdravstvenu administraciju prisilili na dogovorno  donošenje odluka”, navode u priopćenju.

Također ističu kako za redoviti opseg  posla u Zagrebu nedostaje 76 timova obiteljske medicine, 7 timova pedijatara i 17 timova ginekologa.

“Ideja o  uvođenju 24 satnog dežuranja liječnika primarne zdravstvene zaštite ne postoji nigdje u svijetu, pogotovo ne u zemljama EU, rad izvan redovitog radnog vremena  ordinacija (40 sati tjedno) moguć je samo uz dragovoljni pristanak izvršitelja takvog rada te uz potpisivanje Ugovora o dežuranju, a to nije   postojeći ugovor o dežuranju”, stoji u priopćenju.

Iz HUKPZZ-a i  KoHOM-a ističu da je lokalna samouprava ta koja mora osigurati zdravstvenu zaštitu na svom području. Na to je obvezuju Ustav RH, Zakon o regionalnoj i lokalnoj samoupravi i Zakon o zdravstvenoj zaštiti i to, ne samo organizaciju, već i sufinanciranje primarne zdravstvene zaštite.

Pozvali su na suradnju Gradski ured za zdravstvo i Ured gradonačelnika oko predloženih novina u organizaciji primarne zdravstvene zaštite.

Komentiraj