Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za LNG terminal na Krku

Goran Kovacic/PIXSELL

Vlada je u petak na svom Twitter profilu objavila kkao je Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za projekt LNG terminala na otoku Krku. Projekt LNG terminala na Krku financira se iz Instrumenata za povezivanje Europe (CEF), a odluka je donesena na današnjem sastanku Koordinacije odbora CEF-a.

Projekt predviđa izgradnju plutajućeg terminala, a trenutno se nalazi u postupku konačnog odabira strateških ulagača te provedbi obvezujuće faze postupka za zakup kapaciteta terminala.

Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 363 milijuna eura.

“Danas smo dobili odlične vijesti iz Europske komisije. Za izgradnju LNG terminala na otoku Krku odobreno nam je 102 milijuna eura bespovratnih EU sredstava”, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović. Odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50% i radova u iznosu od 27,94%, što ukupno iznosi 102 milijuna eura.

Dobrović je rekao kako će ovaj projekt sigurno podignuti hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku industriju. “Također, sigurnost opskrbe plinom realizacijom ovog projekta je neupitno potvrđena, a iskreno vjerujemo da će pojava drugih dobavnih pravaca rezultirati i smanjenjem cijena plina za krajnje korisnike u Hrvatskoj”, poručio je Dobrović.

Komentiraj