Josip Regović

Hrvatski izbori na američki način

Nedavno pokrenuta regionalna televizija N1 pripremila je vrlo kvalitetno osvježenje u praćenju ishoda dosad najneizvjesnije utrke za predsjednika u povijesti Hrvatske. Od ranije dobro poznata televizijska lica poput Zorana Šprajca, Tihomira Ladišića i Sandre Križanec proizveli su dinamičan program praćenja izborne noći.

 

 

  • Iskusni profesionalci Zoran Šprajc, Dubravko Merlić, Tihomir Ladišić te Sandra Križanec uvjereni su da su uspjeli napraviti značajni kvalitetni odmak u izvještavanju o predsjedničkim izborima u odnosu na druge nacionalne televizije
  • U programu regionalne televizije N1 mogle su se čuti izravne reakcije na prve neslužbene rezultate predsjedničkih izbora iz Beograda, Sarajeva, Mostara i Zagreba

 

 

U programu su se mogle čuti izravne reakcije na prve neslužbene rezultate predsjedničkih izbora iz Beograda, Sarajeva, Mostara i Zagreba pa je nasuprot tradicionalnom okviru javljanja iz izbornih stožera kandidata kojima su se priklonile komercijalne i javne televizije, ekipa N1 suprotstavila praćenje predsjedničkih izbora po uzoru na američku praksu. Četrnaest novinarskih ekipa izvještavalo je svakih desetak minuta o najsvježijim rezultatima utrke za mjesto predsjednika države i reakcijama diljem Hrvatske. Ponudili su svojim gledateljima i višesatni program koji se uživo emitirao iz središta Zagreba, iz Vip Cluba s Trga bana Josipa Jelačića koji je vodio Tihomir Ladišić. On je ugostio brojne poznate osobe iz javnog života i političke analitičare koji su potom i u neformalnom razgovoru s novinarima i medijskim djelatnicima iznosili oštre, konstruktivne ali i cinične opaske na reakcije kandidata koje su se mogle čuti i u programu koji se emitirao uživo.

MEĐU GOSTIMA KOJI SU KOMENTIRALI IZBORE UŽIVO IZ ZAGREBAČKOG STUDIJA BILA JE I BIVŠA PREMIJERKA JADRANKA KOSOR FOTO: Josip Regović
MEĐU GOSTIMA KOJI SU KOMENTIRALI IZBORE UŽIVO IZ ZAGREBAČKOG STUDIJA BILA JE I BIVŠA PREMIJERKA JADRANKA KOSOR
FOTO: Josip Regović

“Na televiziji je teško napraviti nikad viđeno, ali na N1 pokušali smo realizirati odmak u izvještavanju o predsjedničkim izborima. I uspjeli smo u tome. Naši potencijali su nam otvorili mogućnost da izgradimo novi sistem i razbijemo monotoniju televizijskog prijenosa čas iz jednog, čas iz drugog stožera kandidata. Pripremali smo se tjednima, što je polučilo odličnim rezultatima. Zadovoljni smo gledanošću, a vjerujem da je pravo osvježenje za gledatelje ponuditi više gostiju koji satima komentiraju rezultate, nego li gledati ista lica”, objasnio je direktor programa hrvatskog centra N1 televizije Dubravko Merlić.

Domaćini posebnog programa bila su dobro poznata televizijska lica Zoran Šprajc i Željko Matić, rezultate izbora pratila je Sandra Križanec, a Tihomir Ladišić sa svojim je gostima analizirao izborne rezultate i poruke kampanje.

“Živahna slika izbora ono je čemu smo težili jer nov način izvještavanja s brojnih lokacija otvorila je mogućnost da se osluškuje puls biračkog tijela sada i odmah, što i jest bit televizijskog novinarstva. Naši kapaciteti iskorišteni su do maksimuma da bi gledatelj u konačnici dobio sliku koju smo zacrtali. Pripreme su trajale tjednima, no u konačnici smo ostvarili pomak”, izjavio je Merlić.

Komentiraj