Hrvatski helikopteri Kiowe na mitingu u Slovačkoj

Dva helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) vratila su se u matičnu bazu u Zemunik nakon sudjelovanja na dvodnevnom međunarodnom zrakoplovnom mitingu u Slovačkoj kojeg je posjetilo više od 100.000 ljudi, priopćeno je utorak iz baze u Zemuniku.

Međunarodni miting održan je 3. i 4. kolovoza u zrakoplovnoj bazi Sliac kod Banske Bystrice u Slovačkoj Republici, a na njemu se osim domaćin predstavilo još 12 zemalja među kojima i Hrvatska.
Zapovjednik Eskadrile helikoptera (EH) pukovnik Davor Gren istaknuo je kako je predstavljanje helikoptera Kiowa Warrior u Slovačkoj bilo vrijedno iskustvo za letačke posade, ali i zrakoplovne tehničare. „Publika je sa zanimanjem tražila informacije o Kiowama, posebno zato što je to bilo njihovo prvo sudjelovanje na međunarodnom aeromitingu, ali i zato što su tek nedavno ušle u operativnu uporabu Hrvatske vojske”, rekao je pukovnik Gren.
Kako se navodi u priopćenju, na ovom je međunarodnom mitingu prikazano 60 zrakoplova i 52 letačka programa. Između ostaloga, Slovačka je premijerno prikazala helikopter UH-60, a od ostalih zrakoplova i tehnike na static displayu na kojem su bile izložene i Kiowe prikazani su AH-64E, Eurofighter, F-16, L-39, Boeing E-3A, PZO sustav S-300 i drugi.
U letačkom programu svojom atraktivnošću isticao se nastup akrobatske grupe talijanskoga ratnog zrakoplovstva “Frecce Tricolori” te demo letovi zrakoplova F-16 iz sastava oružanih snaga Grčke i Poljske, priopćeno je iz baze Zemunik.

Komentiraj