Iz Hrvatskog filmskog saveza (HFS) u četvrtak su priopćili kako su zgroženi jučerašnjim izjavama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića izrečenih na zadnjoj sjednici Gradske skupštine, a koje se tiču kina Tuškanac i gradske politike prema tom kinu te naglašavaju da HFS nije od Grada dobio kino Tuškanac ‘džabe’, već je, naprotiv, od 2004. do danas, ulagao vlastita sredstva u obnavljanje i osposobljavanje za prikazivački program potpuno opustošene zgrade kina.

Bandić je tijekom aktualnog sata u skupštini rekao kako je “on izvukao to kino iz ralja privatizacije kinematografa” te da će to kino svakako i dalje raditi. “Ja sam najzaslužniji za otvaranje tog kina, kao i kina Europa te bivšeg kina Kozara, što je sada Histrionski dom. Tražimo čiste račune, da se to kino vodi u maniri dobrog gospodara, a kino će i dalje raditi”, rekao je jučer Bandić.

HFS pak navodi da su investirali u nabavku stolaca, projektora (do digitalizacije) i ozvučenja, potpuno preuređenje sanitarnih čvorova, nabavu rasvjetnih tijela, reflektora i zastora, višekratno uređenje podova, zidova i stropova, potpuno građevinsko uređenje te tehničko opremanje male dvorane (za predavanja, promocije i zatvorene projekcije), potpuno građevinsko uređenje uredskih prostora korištenih u svrhe pripreme prikazivačkih i obrazovnih programa za građanstvo, u kojima u trenutku preuzimanja zgrade nije bilo apsolutno ničeg upotrebljivog.

Ono što je u zgradi u međuvremeno “potrgano”, pa “sad fali para” za popravke – kako tvrdi gradonačelnik, nije posljedica korištenja prostora od strane HFS-a, nego kopanja podzemne gradske garaže uz sam pristupni prostor zgrade kina, naglašavaju u priopćenju.

Podzemni radovi izazvali su više uzastopnih i vrlo neugodnih trešnji cijelog objekta, od čega su se otvorile široke pukotine na zidovima i plafonima na prvome katu zgrade. Nadležne gradske službe pravodobno su obaviještene o počinjenoj šteti, ali nisu poduzele ništa do dana današnjeg osim dvokratnog obilaska zgrade, ističe HFS.

Drugu veliku štetu izazvali su vlasnici ugostiteljskih objekata, koji su povlačenjem teških gajbi po trošnom tavanu prouzročili teška oštećenja na stropu zgrade tj. rupu površine 2×2 metra. Gradska služba obišla je prostor u prosincu 2015. kada je šteta napravljena te postavila podbočnu skelu, ali se od tada do danas ništa više nije dogodilo, a skela i dalje stoji u prostoru. Napominjemo, lokali u zgradi nemaju nikakve veze s Hrvatskim filmskim savezom i nije nam poznato pod kojim ugovornim uvjetima posluju u njoj, navodi HFS.

Konačno, gradskim sredstvima za filmske i ostale programe Saveza, koja su od 2008. do danas prepolovljena, HFS je upravljao zgradom kina bolje od najboljeg gospodara učinivši nemoguće, jer je unatoč smanjivanim iznosima širio i obogaćivao kinoprogram namijenjen svim građanima.

Za to su vrijeme gradske strukture, ne pokazujući brigu za vlastiti prostor i probleme strateških partnera u zgradi kina, planirale kako će – “u maniri dobrog gospodara” – investirati golemi novac kojega “nema za bacanje” u tuđe vlasništvo i program konceptualno identičan onome u kinu Tuškanac, zaključuje HFS u priopćenju.

Komentiraj