HRVATSKA U SAMOM VRHU Ovo su zemlje EU u kojima mladi najviše konzumiraju marihuanu

Autor:

Image: 787012233, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Monkey Business 2 / Shotshop GmbH / Profimedia

Monkey Business 2 / Shotshop GmbH / Profimedia

Mladi u Hrvatskoj su na trećem mjestu u EU po konzumaciji marihuane, iza mladih u Češkoj i Italiji.

Na četvrtom mjestu je Nizozemska, slijede Francuska, Španjolska i Njemačka. Susjedna nam Slovenija smjestila se na sredini tablice na 12 mjestu.

Marihuanu mladi najmanje konzumiraju u Mađarskoj, Grčkoj i Bugarskoj.

Pogledajte infografiku, koja prikazuje udio mladih u zemljama EU-a koji je konzumirao marihuanu u posljednjih godinu dana:

FOTO: Marko Picek/PIXSELL

Novi zakon u Njemačkoj

Podsjetimo, u Njemačkoj je u ponedjeljak na snagu stupio novi zakon koji dekriminalizira kanabis.

Po zakonu, svatko u dobi od 18 godina i stariji može držati do 50 grama kod kuće i nositi maksimalno 25 grama vani. Pušenje trave dopušteno je tamo gdje to nije izričito zabranjeno.

Zabranjeno je na igralištima, u školama, sportskim objektima, uključujući i nogometne stadione, objektima za djecu i mlade te unutar 100 metara od ulaza u te objekte.

Žestoka rasprava o dekriminalizaciji kanabisa godinama je bjesnila u Njemačkoj. Grupe liječnika izražavaju zabrinutost za mlade ljude, a konzervativni političari govore da će liberalizacija dodatno potaknuti upotrebu droga.

Simone Borchardt iz oporbenog konzervativnog CDU-a rekla je Bundestagu da je vlada inzistirala na svom ‘potpuno nepotrebnom, zbunjujućem zakonu’ bez obzira na upozorenja liječnika, policije i psihoterapeuta.

No, ministar zdravstva Karl Lauterbach je rekao da trenutna situacija više nije održiva jer se broj potrošača u dobi između 18 i 25 godina udvostručio u posljednjih 10 godina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.