Hrvatska kultura na 15. festivalu Hrvatski tjedan u Poljskoj

Festival Hrvatski tjedan otvoren je u poljskom Gdanjsku, u kazalištu Gdański Teatr Szekspirowski, koncertom benda Tamara Obrovac Quartet, a 15. izdanje tog festivala usredotočeno je na suvremeni umjetnički izričaj i pripada ciklusu pod nazivom „Kazališta Europe i svijeta“. Festival je bio zamišljen kao dio kulturnog programa tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., ali je zbog pandemije odgođen te se održava do 15. rujna.

Hrvatska kultura predstavlja se u gotovo svim područjima, a najzastupljenije bit će kazališna i plesna umjetnost. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prikazat će online predstavu „Tri zime“ u režiji Ivice Buljana, Zagrebačko kazalište mladih predstavu „Črna mati zemla“ Dore Ruždjak Podolski, a Mala scena predstavu za najmlađe „Priča o oblaku“ u režiji Ivice Šimića. Plesnu umjetnost zastupat će Zagrebački plesni ansambl predstavom „Staging a Play. Tartuffe“ koreografa Matije Ferlina te grupa BADco. izvedbom „Nemogućih plesova“. Dva književna predstavljanja također su vezana uz kazališni kontekst pa se u Gdanjsku predstavlja roman Kristiana Novaka „Črna mati zemla“ u prijevodu na poljski jezik. Na festivalu će se predstaviti i Antologija suvremene hrvatske drame „Generacija prekinute mladosti“ na poljskom jeziku, koja osim prijevoda dramskih tekstova nudi i kazališno-povijesni kontekst suvremene hrvatske drame. Festival će obogatiti predavanja i razgovori pa tako Snježana Banović predstavlja knjigu „Kazalište za narod“, a Hrvatska turistička zajednica „Ljepote Hrvatske na filmskom platnu“, čime će Hrvatska biti prikazana kroz scenografije svjetskih filmskih i televizijskih produkcija, a Iva Hraste Sočo, posebna savjetnica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, održala je predavanje o kulturi kao brendu.

„Ugodno sam iznenađena zanimanjem poljske publike za hrvatsko kazalište, ali i sve programe koji se odvijaju unutar Hrvatskog tjedna. Ovo izdanje festivala je posebno važno jer je obljetničko, obilježava se 15 godina, te mu je posvećena posebna pozornost. Takva vrsta festivala pruža idealan okvir za brendiranje države kulturom, što je bio naglasak i u mom predavanju ‘Hrvatska kultura kao brend’ u kojem je sumiran čitav program“, rekla je Iva Hraste Sočo.

Komentiraj