HREJTING Stigli rezultati posljednje ankete uoči izbora: Evo kako stoje 6. i 7. izborna jedinica

Autor:

Photo: HRT/Screenshot

Objavljeni su rezultati posljednje ankete uoči izbora za 6. i 7. izbornu jedinicu. Prethodnih su dana objavljeni rezultati za 9. i 10. izbornu jedinicu, 3. i 4. izbornu jedinicu i 5. i 8. izbornu jedinicu, piše HRT.

Istraživanje za 6. i 7. izbornu jedinicu provedeno je između 5. i 7. travnja. Uzorak je 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, a najveća pogreška iznosi +/- 3,9%.

Objavom rezultata ankete za 6. i 7. izbornu jedinicu ulazimo u završnicu velikog predizbornog HRejtinga po izbornim jedinicama, piše HRT.

Anketa samo pokazuje trendove

Za izborne rezultate morat ćemo pričekati još samo osam dana. Sad idu rezultati ankete koja pokazuje trendove. A trendovi su se u 6. i 7. izbornoj jedinici od zadnjih izbora tek neznatno promijenili. S tim da su se te male promjene dogodile na štetu HDZ-a, ali ne i u korist SDP-a.

Evo kako u brojkama izgleda omjer snaga u izbornoj jedinici koja obuhvaća zapadni dio glavnoga grada i dijelove Zagrebačke županije.

VI. izborna jedinica

Vodeća je HDZ-ova lista s 26,8%. SDP-ova lista ima 22,2%. Treći je Možemo s 12%. Mostov savez s 8,7% zadnji je koji prelazi izborni prag. To ujedno znači da će u 6. izbornoj jedinici samo četiri od ukupno 16 lista koje će se boriti za saborsko mjesto, to mjesto i osvojiti.

Velika statistička pogreška ankete i velik udio neodlučnih postaju i velika šansa za dvije koalicije – ponajprije onu Fokusa i Republike, a onda i onu Domovinskog pokreta. Obje se vrte oko 4,5%, pa im se mandat naveliko smiješi. Umirovljenicima zajedno baš i ne, ali ih se iz igre još ne može isključiti, barem ne teoretski.

VII. izborna jedinica

Sedma izborna jedinica protegnula se na pet županija – cijelu Karlovačku, Ličko-senjsku te dijelove Zadarske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Ondje je pravo natjecanja na izborima steklo 16 lista, a birači iz HRejtinga u Hrvatski sabor bi pustili četiri.

HDZ-ova lista ima potporu 32,6%. Deset posto manje osvajaju SDP-ove Rijeke pravde.

Slijedi predizborni savez Domovinskog pokreta s 9,4% i onaj stranke Možemo s 5,4%. Iako je Mostova koalicija zanemarivo, ali ipak ispod 5-postotnog praga, lako bi ga mogla preskočiti, s obzirom na više od 14% neodlučnih kao i visoku statističku pogrešku anketu.

Postoci preračunati u mandate

Ovaj dio ankete treba uzeti s velikom dozom opreza i skepse. Razlozi su d’Hondtova metoda preračunavanja glasova u mandate koja u osnovi favorizira najjače liste, visoka statistička pogreška i također visok udio neodlučnih birača samo osam dana prije izbora. Uz sve te ograde, 14 mandata iz 6. izborne jedinice bilo bi podijeljeno ovako:

HDZ-u bi pripalo 5, što je jedan manje nego na prošlim izborima. SDP ostaje na istome – 4, kao i Možemo – 2. Domovinski pokret gubi jedan mandat, Fokus i Republika dobivaju, pa su s Mostom svi na istome.

U 7. izbornoj jedinici u odnosu na 2020. nema promjene, barem kada je riječ o najjačim listama.

HDZ-ova je bila i ostala na šest, a SDP-ova je bila i ostala na četiri. DP-ova je dobila jedan pa je na dva, a Možemo i Most zadržali su po jedan mandat, piše HRT.

Ukupni broj mandata u 8 izbornih jedinica

U protekla četiri dana obrađeno je osam izbornih jedinica, čime je popunjeno 80% mjesta u Hrvatskom saboru.

HDZ ih je uzeo 49, SDP – 36, Domovinski pokret 11, Most 7, Možemo 5, IDS 2, a po jedan trenutačno imaju Fokus i međimurski župan Matija Posavec.

Preostalih 28 mjesta popunjavamo sutra. Do broja 140 od 140 mandata u 10 takozvanih “hrvatskih izbornih jedinica” dovest će nas I. i II. izborna jedinica.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 2 mjeseca

Teško je anketirati, ankete ovisno o tome tko plaća i koliko plaća se naštimavaju. Izbori su najbolja anketa. Znamo da je HDZ pažljivo skrojio izborne jedinice tako da u svakoj pobjeđuje. Ne zaboravimo pridružiti HDZ u i broj osvojenih mjesta Domovinskog pokreta i Most a.