HREJTING Pogledajte rezultate posljednje ankete uoči izbora za 5. i 8. izbornu jedinicu

Autor:

HRT

U središnjem Dnevniku HTV-a nastavljeno je s objavljivanjem rezultata posljednje ankete uoči izbora.

Naime, nakon 3. i 4. izborne jedinice, na redu su 5. i 8. za koje je istraživanje provedeno između 29. ožujka i 3. travnja na uzorku od 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici. Najveća pogreška iznosi +/- 3,9%. Poznato je i koga bi birači 5. i 8. izborne jedinice poslali u novi saziv Hrvatskoga sabora. “Poslali bi umalo istih 4, 5 stranaka ili koalicija. Istina, obrnutim redoslijedom. što je očekivano ako se zna da 5. izborna jedinica slovi kao utvrda stranaka od centra desno, a 8. od centra lijevo, piše HRT.

Podsjeća kako je anketa uvijek pokazatelj raspoloženja birača u trenutku provođenja. “Prema tome može biti eventualni pokazatelj trendova, nikako ne i konačnog rezultata. A trend se na istoku Hrvatske zasad ne mijenja”, rekla je Tatjana Munižaba.

V. izborna jedinica

Za 10 dana u V. izbornoj jedinici koja obuhvaća tri slavonske županije te istočni dio Sisačko-moslavačke natjecat će se ukupno 15 lista. Samo četiri, prema Hrejtingu, ulaze u Sabor.

Pod broj jedan to je HDZ-ova koalicija koja ima 36,4 posto. Petina glasova na istoku zemlje odlazi SDP-ovim Rijekama pravde, odnosno 20,1 posto. Domovinski pokret i partneri sa 15,9 posto su treći izbor Slavonaca. Mostova koalicija jedina još prelazi prag i imaju 5,8 posto.

S obzirom na statističku pogrešku ankete, iz borbe za mandat ne treba potpuno isključiti ni savez Umirovljenici zajedno s 3,8 posto, ali ni Možemo! iako su trenutačno na 2,3 posto.

Neodlučnih je 12,2 posto.

VIII. izborna jedinica

Osmu izbornu jedinicu čine grad Rijeka, dijelovi Primorsko-goranske i cijela Istarska županija. Pravo sudjelovanja na izborima 17. travnja ondje je steklo 14 lista.

Samo bi se trećini njih, prema anketi, sudjelovanje moglo isplatiti.

Ponajprije SDP-ovoj koaliciji koju zaokružuje 30,8 posto birača, a 18,2 posto osvajaju HDZ i partneri. Treći je s 12,1 posto savez predvođen IDS-om.

Na samom pragu ili mrvicu iznad njega još su izjednačeni Možemo s 5,2 posto i Most s 5,0 posto.

Iako su ispod praga, iz izborne utrke zbog statističke pogreške ankete, ne smije se izbaciti Radničku frontu koja ima 4,1 posto, kao ni savez Umirovljenici zajedno i Domovinski pokret, koji dobivaju 3,8 posto.

U osmoj izbornoj jedinici neodlučnih je 13,8 posto.

Kad bi se postoci preračunali u mandate

Munižaba je ponovila kako se radi o d’Hondtovoj metodi preračunavanja koja u osnovi favorizira najjače liste te da imamo statističku pogrešku od gotovo četiri posto te i dalje relativno visok udio neodlučnih birača.

Računica pokazuje da u 5. izbornoj jedinici 14 mandata uzimaju samo četiri liste. Najviše HDZ-ova koja bi iz Slavonije u Zagreb poslala sedam zastupnika. SDP-ova 3, a isto tako i Domovinskog pokreta. Zadnji je mandat iz pete izborne jedinice Mostov, točnije njegovih saveznika Suverenista.

Iz 8. izborne jedinice u Sabor prolazi jedna lista više – njih pet. A ukupno 14 mjesta birači bi podijelili ovako: SDP-ovim Rijekama pravde 6, HDZ-ovu savezu 4., IDS-ovu 2. Po jedan mandat otišao bi stranci Možemo! i Mostovu Marinu Miletiću.

Ukupno 3., 4., 5. i 8. izborna jedinica

Iz četiri jučer i danas obrađene izborne jedinice, HDZ uzima 23 mandata. SDP 20, Domovinski pokret šest. Po dva zastupnika dobivaju IDS-ov, Mostov te savez stranke Možemo!. Jedan preostali mandat pripada međimurskom županu Matiji Posavcu.

Trećom, četvrtom, petom i osmom izbornom jedinicom popunjeno je 56 od ukupno 140 saborskih mjesta koja se biraju u 10 takozvanih “hrvatskih” izbornih jedinica.

Sljedećih 28 zastupnika stiže s juga Hrvatske. Promocija Plus za sutra je najavila rezultate 9. i 10. izborne jedinice.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.