HORVAT: “Vlada ne razmišlja o likvidaciji Uljanika”

Ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak je u emisiji Hrvatskog radija ‘Poslovni tjedan’ poručio kako Vlada ne razmišlja o likvidaciji Uljanika, te poručio kako Fabrs Peruško, prvi čovjek Fortenove, radi dobar posao.

“U ovom trenutku nitko u Vladi ne razmišlja o likvidaciji Uljanika, radi se o pronalasku metode kao što smo to napravili i za 3. maj”, rekao je Horvat i dodao da od prvog dana zagovaraju pronalazak metodologije reanimacije dijela Uljanika, kao i 3. maja. “Nismo bili u potpunosti zadovoljni s pripremama takve inicijative od strane onih koji su to trebali napraviti i došlo je do promjene. Na čelno mjesto procesa došla je osoba koja ima puno više iskustva od bilo koga iz tog okruženja. Siguran sam da će inicijativa oko izrade stečajnog plana sada biti puno intenzivnija”, objasnio je ministar gospodarstva.

Traži se i strateški partner koji i pulski, ali i riječki škver, želi razvijati s glavnim biznisom izgradnje brodova. Horvat je istaknuo da se morala podvući crta pod ono što je do sada ‘upucano’ u sustav brodogradnje. Siguran je da nesmotrenih odluka, kakve su brodogradilišta dovele u sadašnju situaciju, više neće biti te je najavio strogu kontrolu, od izrade projektne dokumentacije, do ugovaranja brodova, njihove izrade i isporuke.

U riječkom škveru, kako je rekao, ostalo je oko 800 radnika što će biti dovoljno da se završe naručeni brodovi. No, kaže i da će u oba škvera vjerojatno biti otpuštanja radnika. “Kroz stečajni postupak, ali i revitalizaciju brodogradilišta u 3. maju, morat će se napraviti paralelno restrukturiranje i stečajna upraviteljica u Puli, ali i Uprava u 3. maju, morat će podvući crtu i reći koliko je radnika i kojih profila njima potrebno. Ostali će morati završiti na Zavodu za zapošljavanje”, rekao je Horvat.

Vezano za situaciju u Fortenovi, kazao je da je glavni izvršni direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško napravio dobar posao. “Tri glasa koje je uspio osigurati, kamatu koju je s 13,5 ili već prijetećih 14 posto spustio na nešto preko 7 posto, daje perspektivu Fortenovi da kroz sljedeće dvije, maksimalno tri godine, prije vremena evidentiranog u nagodbi, plati granični dug dobavljačima, kontinuirano unapređuje poslovanje Fotenove, Konzuma kao njegove perjanice, te da se Fortenova riješi aktivnosti i dijela biznisa koji stvaraju probleme i gubitke”, zaključio je Horvat za Hrvatski radio.

Komentiraj