Horvat: “Nije istina da ljudi ne dobiju odgovor na zahtjev. Dobiju automatsku poruku”

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u subotu je gostovao u emisiji ‘RTL Danas’ gdje je komentirao obnovu Zagreba.

Uoči početka razgovora prikazan je prilog u kojem je jedna gospođa izjavila da su u siječnju predali svu dokumentaciju i u pet mjeseci nema odgovora. “Imao sam dojam da ćete prilog početi s 90 priloga koje je potrebno dostaviti da bi podnijeli zahtjev. Više od 11 tisuća zahtjeva bez 90 priloga je dokaz da se demistificirala priča na koji način se i koliko kompliciramo podnosi zahtjev. Takav čemo postupak demistificirati i u segmentu donošenja odluka. Svi zahtjevi koji su kompletirani, za sve vlasnike građevina kojima su riješeni imovinsko-pravni odnosi, za sve vlasnike čiji su dokumenti o pravu građenja dohvatljivi, 269 odluka je izdano”, rekao je Horvat.

Dodao je da se s gospođom iz priloga ne bis ložio da u pet mjeseci nije bilo nikakvog odgovora. “Ako vi danas elektroničkim putem podnosite zahtjev, dobijete automatizmom generiranu poruku da je zahtjev zaprimljen”, rekao je.

Na konstataciju voditelja da se išlo preko Gradskog-stambenog ureda, Horvat je rekao: “E pa onda ćete Gradsko-stambeno pitati u kojem statusu je njihov problem. Činjenica je, ono što je čisto i uredno je podneseno, počeli smo sa izdavanjem odluka. Mi smo u ovih nekoliko dana napravili koordinaciju i s Gradom Zagrebom. Jučer sam bio u Krapinsko-zagorskoj županiji, u utorak su u Ministarstvo pozvani i novoizabrani žuapni i Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke i Zagrebačke županije. Korespodencija sa institucijama koje nam moraju dostaviti verifikator je li nešto građeno uz akt kojim se ta gradnja dozvoljava je u ovom trenutku zadnja instanca generirane odluke”.

Što se tiče rušenja kuća, a zasad su srušene dvije, Horvat ponavlja da nijedna odluka neće ‘isključivo biti političke naravi’. “Kao što smo u četiri mjeseca generirali pravila ponašanja za struku i generirali priručnik koji je uputa projektatntima, a inzistriamo na tome da bez kvalitetne projektne dokumentacije, izrađenih troškovinika, nema odgovora na ova pitanja. Kada u ovom trenutku generirate bilo kakav zahtjev, a nemate stručnu podlogu i izrađenu kvalitetnu projektnu dokumentaciju, inzistirati na tome da se donosi samo isključivo na temelju podnesenog zahtjeva, u koji je upisano ime, prezime, katastarski broj čestice i ulica i kućni broj… Na osnovu ta četiri podatka ne možete donijeti odluku”, rekao je ministar.

“Ali kako da se suvlasnici dogovore kada oni u startu ne znaju koliko će ih to koštati?”, upitao je voditelj ministra, koji mu je odgovorio: “Ne može ih na taj dogovor natjerati ministar prostornog, uređenja, graditeljstva i državne imovine.”

Upitan kakva je suradnja s Fondom za obnovu, Horvat kaže: “Tjedne koordinacije s Fondom i Središnjim državnim uredom. Tjedne koordinacije na koje se kolega Vanđelić odaziva. U petak je bio pozvan na jedan stručni sastanak gdje 17 ljudi, između kojih i Fond i Središnji državni ured, sudjeluje sa svojim ekspertima u izradi dodatka programu mjera. Nažalost, Vanđelić na tu koordinaciju nije došao, ali je bio na tiskovnoj konferenciji”

Komentiraj