EPA/SERGEI CHIRIKOV

Hollande u Moskvi pozvao na “veliku koaliciju” protiv IS-a

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da svjetske sile moraju oformiti “veliku koaliciju” za borvu protiv džihadista Islamske države (IS) koji su zauzeli velika područja u Siriji i Iraku.

Hollande je u diplomatskoj ofenzivi kako bi uspostavio zajedničku frontu protiv IS-a, militantne skupine koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu 13.  studenoga u kojima je ubijeno 130 ljudi.

“Naš neprijatelj je Islamska država, ima teritorij, vojsku i resurse te mi moramo oformiti veliku koaliciju kako bi udarili po tim teroristima”, rekao je Hollande na početku bilateralnih razgovora s ruskim liderom u Kremlju.

“S vama sam u Moskvi kako bih vidio na koji način možemo zajednički djelovati i koordinirati se da bismo udarili po toj terorističkoj skupini, ali također pronaći rješenje za postizanje mira”, dodao je šef francuske države.

Putin je kazao da je Moskva spremna ujediniti se s Parizom protiv “zajedničkog neprijatelja”, no, kako javlja Reuters, odnos Rusije sa Zapadom je zbog Ukrajine i razmimoilaženja oko Bliskog istoka i dalje vrlo nelagodan.

“Naš zajednički neprijatelj je terorizam i on ima ime, Islamska država”, bio je jasan Hollande.

I Rusija i Francuska su pojačale zračne udare u Siriji, ali su im mete različite. Rusija bombardira sve pobunjeničke frakcije protiv režima u Damasku, dok se koalicija predvođena SAD-om usmjerila na IS.

Komentiraj