EPA/PHILIPPE WOJAZER

Hollande se pridružio Europljanima i Kerryju koji su odbacili Trumpove kritike

Europska unija ne treba savjete izvana, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande priključivši se Europljanima i američkom državnom tajniku Johnu Kerryju u odbacivanju kritika koje je na račun EU i NATO-a
izrekao novoizabrani američki predsjednik Donald Trump.

“Europa će uvijek biti spremna nastaviti prekoatlantsku suradnju prema svojim interesima i vrijednostima. Njoj ne trebaju savjeti izvana o tome što da radi”, rekao je Hollande u ponedjeljak navečer na svečanosti odlikovanja američke veleposlanice u Parizu Jane Hartley.

Sličnu je izjavu ranije u ponedjeljak dala i njemačka kancelarka Angela Merkel rekavši da je sudbina Europe u njezinim vlastitim rukama čime je odgovorila neizravno na Trumpove prognoze da će nakon Velike Britanije i druge zemlje početi napuštati Europsku uniju.

Za njemački list Bild i britanski The Times Donald Trump, koji će u petak preuzeti dužnost američkog predsjednika, ocijenio je da je Velika Britanija učinila dobro što je napustila EU kojim po njegovu mišljenju dominira Njemačka, te je prognozirao da će EU napustiti i druge članice.

“Europa je originalna kreacija, utemeljena na nacijama” koje su time izabrale suprotstaviti se određenim izazovima, rekao je Hollande.

Uvjerenje u projekt zajedničke Europe izrazila je ranije u ponedjeljak šefica diplomacije EU Federica Mogherini.

“Uvjeravam vas da će Europska unija ostati ujedinjena, u to sam 100 posto sigurna”, rekla je u Bruexellesu Mogherini.

Upitana za komentar Trumpove kritički usmjerene izjave o njezinoj migrantskoj politici Merkel je kazala: “Osobno čekam na inauguraciju američkog predsjednika. Tada ćemo naravno početi raditi s njim na svim razinama”.

Merkel se tako nije izravno osvrnula na Trumpove izjave u intervjuu da je njezina politika prema izbjeglicama  “katastrofalna”.

Trump je u intervjuu NATO nazvao zastarjelim savezom. Na takve je kritike Hollande govorio da će se NATO-u biti “zastario kada i prijetnje postanu zastarjele”.

NATO je izrazio da je “apsolutno uvjeren” da će SAD ostati “snažno angažiran” u savezu, a njemački šef diplomacije Frank-Walter  Steinmeier izrazio je zabrinutost i podsjetio da je takva Trumpova izjava u suprotnosti s onim što je (budući) američki ministar obrane prije samo nekoliko dana rekao u prigodi svog saslušanja u Washingtonu”.

Vezano uz Trumpove ocjene o zastarjelosti saveza njemački transatlanstki koordinator Juergen Hardt izjavio je za Reuters kako ne očekuje da će Kongres dopustiti da Washington odustane od svoje ključne uloge u NATO-u. On je kazao kako mu je više američkih kongresnika, uključujući predsjednika senatskog odbora za oružane snage Johna McCaina, reklo prije nekoliko tjedana da će SAD ostati pouzdan partner u 28-očlanom vojnom bloku i ne očekuju da će Trump povući raspoređivanje 4.000 vojnika u Poljskoj.

Američki državni tajnik u odlasku John Kerry u ponedjeljak je u razgovoru za CNN International u Londonu nazvao “neprimjerenima” primjedbe novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o Europskoj uniji i “hrabroj” njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

“Mislim da je neprimjereno da se novi američki predsjednik tako izravno upliće u politiku drugih zemalja”, rekao je Kerry pošto je Trump izrazio zadovoljstvo Brexitom, a politiku prema migrantima njemačke kancelarke nazvao je katastrofalnom.

Komentiraj