Hollande priznao odgovornost Francuske za deportacije Roma u 2. svjetskom ratu

EPA/AIDAN CRAWLEY

Francuski predsjednik Francois Hollande priznao je u subotu “veliku odgovornost” Višijevskog režima za deportacije tisuća Roma u Drugom svjetskom ratu i u prvim mjesecima poratne vlade.

“Stigao je i taj dan, istina se mora reći”, kazao je Hollande tijekom svog prvog posjeta koncentracijskom logoru za Rome u Montreuil-Bellayu u središnjoj Francuskoj.

“Francuska Republika priznaje patnje putujućeg naroda i priznaje da za to snosi veliku odgovornost”, istaknuo je.

Romi su tijekom holokausta bili brutalno proganjani, zajedno sa židovima. Procjene o broju stradalih variraju između 220.000 do pola milijuna.

Između 6000 i 65000 Roma deportirano je u 31 logor u Francuskoj pod Višijevskim režimom, francuskom vladom pod nacističkom kontrolom nakon kapitulacije Francuske 1940.

Režim je pao u jeku savezničke invazije na Normandiju u lipnju 1944., a prijevremenu vladu osnovao je general Charles de Gaulle.

Najveći koncentracijski kamp za Rome bio je Montreuil-Bellay gdje je više od 2000 njih pritvoreno između studenoga 1941. i siječnja 1945. Smrtno je stradalo oko stotinu.

Kamp se koristio i za beskućnike iz grada Nantesa. Neki Romi ostali su u francuskim logorima do 1946.

Preživjeli i nasljednici žrtava bili su među 500 sudionika komemoracije, održane 70 godina nakon oslobođenja posljednjeg Roma.

“Jako nam je važno da smo dobili ovo priznanje. Ono se tiče tisuća i tisuća” članova romskih obitelji, rekao je Fernande Delage iz nevladine organizacije France Liberte Voyage.

“Sada je kasno, ali bolje ikad nego nikad”, dodao je.

Komentiraj