FaH

HOLLANDE: ‘Pozivam Veliku Britaniju da preuzme odgovornost za malodobne migrante’

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u utorak Veliku Britaniju da “preuzme odgovornost” i primi malodobne migrante bez pratnje roditelja koji su trenutačno u Francuskoj, a obitelj im je s druge strane La Manchea.

“Francuska je preuzela svoj dio europskih obveza. Očekuje isto od svojih partnera, napose kada je riječ o malodobnicima bez pratnje roditelja”, rekao je predsjednik na konferenciji organiziranoj u Parizu na temu sudbine 250 milijuna djece koja žive na područjima sukoba.

“Pozivam Veliku Britaniju da preuzme odgovornost za adolescente koji su trenutačno u Francuskoj a obitelj im je s druge strane La Manchea”, dodao je, podsjetivši na ozbiljan spor između Francuske i Velike Britanije u vezi s prihvatom maloljetnika.

“Potrudili smo se da ih prihvatimo i smjestimo. Oni žele ići u Veliku Britaniju. Imamo ugovore s tom susjednom i prijateljskom zemljom i oni se moraju u cijelosti poštovati”, rekao je francuski predsjednik.

U prigodi posjeta Londonu prošlog tjedna, francuski premijer Bernard Cazeneuve zatražio je da se preispitaju slučajevi malodobnika koji su se žalili na odluku britanskih vlasti da im ne odobre ulazak u zemlju, rekao je francuski izvor.

Britanska vlada se našla na meti oštrih kritika odvjetnika izbjeglica pošto je početkom veljače najavila da će primiti samo 350 takvih malodobnika, što je daleko od 3000 djece koliko ih se spominjalo u vrijeme izrade programa.

Riječ je o djeci iz takozvane Džungle u Calaisu, velikog naselja baraka koje su vlasti zatvorile krajem listopada.

Komentiraj