Francuska i Njemačka će nastaviti primjenjivati ugovor o pridruživanju Ukrajine, rekao je u četvrtak francuski predsjednik Francois Hollande odgovarajući na pitanje o nizozemskom referendumu na kojemu su se glasači u srijedu očitovali protiv ugovora o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji.

“I dalje ćemo podupirati Ukrajinu i, što se nas tiče, u našim zemljama (Francuskoj i Njemačkoj) ćemo primjenjivati ugovor o pridruživanju”, rekao je francuski predsjednik pred novinarima nakon sastanka francuske i njemačke vlade u Metzu.

Nizozemski referendum je “savjetodavne” naravi i nizozemski premijer Mark Rutte će uskoro “dati odgovor svoje zemlje”, dodao je.

“Što se tiče Europe, ona će iz ugovora o pridruživanju primjenjivati ono što može. A što se tiče nas, Francuske i Njemačke, Angela (Merkel) nas je podsjetila na našu odgovornost u normandijskom formatu”, dodao je Hollande koji je dao izjavu u društvu s njemačkom kancelarkom.

“Normandijski format” su ustanovili Francuska, Njemačka, Ukrajina i Rusija ne bi li pronašli rješenje za proruska pobunjenička područja na istoku Ukrajine.

Angela Merkel je pak uzvratila da će nizozemske vlasti odgovoriti na taj referendum u suradnji s “europskim ustanovama”.

“Riješili smo i druga teška pitanja, pa ćemo i ovo. Prepustit ćemo to Nizozemcima i europskim institucijama”, dodala je njemačka kancelarka.

Komentiraj