HNK Ivana pl. Zajca: Solo-violončelist Berlinske filharmonije Bruno Delepelaire otvara koncertnu sezonu

Autor:

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Novu koncertnu sezonu u HNK Ivana pl. Zajca otvara simfonijski koncert ‘Lalo, Bruckner’ u petak (23. rujna) s početkom u 19.30 sati.

Uz Riječki simfonijski orkestar i njihovog šefa dirigenta, maestra Valentina Egela, na riječku se pozornicu vraća Bruno Delepelaire, solo-violončelist Berlinske filharmonije koji je oduševio svojim prvim nezaboravnim riječkim nastupom prigodom velikog finala prošle koncertne sezone.

Delepelaire je jedan od najboljih mladih europskih violončelista, “francusko čudo na violončelu“ pobjednik je važnih međunarodnih natjecanja kao što su Karl Davidoff International Cello Competition (2012.) ili Markneukirchen International Instrumental Competition (2013.). Fascinantni mladi glazbeni umjetnik rođen je u Francuskoj 1989. godine, a violončelo je počeo svirati već u svojoj petoj godini zahvaljujući baki, entuzijastičnoj violončelistici amaterki. Nakon Pariškog konzervatorija, studij nastavlja u Berlinu, a solo-violončelistom Berlinske filharmonije postaje 2013. godine te sa svega 24 godine zauzima jednu od najpoželjeljnih violončelističkih pozicija na svijetu. Svoju karijeru u berlinskom orkestru kombinira s već impresivnom individualnom karijerom solista, što mu je omogućilo nastupe na raznim koncertnim pozornicama.

“Svirati prije svega znači podijeliti emocije. Za vrijeme studija bio sam doista usredotočen na što savršenije sviranje, na to da budem virtuoz. S godinama sam shvatio da je još važnije moći svirati iz srca i pustiti glazbi da govori”, rekao je Delepelaire, koji će izvoditi koncert za violončelo u d-molu Edouarda Laloa.

Koncert za violončelo i orkestar, skladan 1876. u suradnji s violončelistom Adolpheom Fischerom te praizveden sljedeće godine s njime kao solistom, istovremeno je strastvena rapsodija i djelo pomalo neobičnog, ali privlačnog karaktera. Iako je popularan među studentima, njegova povijest govori o istaknutom položaju na koncertnim pozornicama, o djelu iznenađujućeg i prekrasnog bogatstva u majstorskim rukama, kao što su zasigurno one Bruna Delepelairea.

Drugi dio koncertne večeri donijet će izvedbu monumentalne Osme simfonije u c-molu Antona Brucknera, posljednje skladateljeve cjelovite simfonije i jedne od posljednjih velikih romantičarskih simfonija. Bruckner je Osmu skladao u svojim šezdesetima, a uz nju se najčešće vežu riječi “epska”, “apokaliptična”, “veličanstvena”.

Bruno Delepelaire (FOTO: Press/HNK Ivana pl. Zajca)

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.