HNK Ivana pl. Zajca priprema dva velika koncerta u sjećanje na ostavštinu Ivana Matetića Ronjgova

Press/HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Ustanovom Ivan Matetić Ronjgov, posvećuje veliki zborski koncert jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća.

Prigodom ovogodišnje dvostruke obljetnice, 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti skaldatelja Ivana Matetića Ronjgova  će se dva dana zaredom održati koncert  ‘Bilo vavek veselo’,  u petak i subotu, 26. i 27. lipnja, na Trgu Riječke rezolucije s početkom u 21 sat.

Ronjgov je značajan po teoretskom definiranju istarske ljestvice, ali i njenoj praktičnoj primjeni. Zahvaljujući njegovom otkriću, fiksaciji šestotonskog sustava, bilo mu je moguće zabilježiti, harmonizirati i obraditi mnogobrojna narodna pjevanja sjevernojadranskih krajeva (Istra, Hrvatsko primorje, sjevernojadranski otoci), a potom i skladati u tom duhu.

Na taj način su nastale skladbe, koje se smatraju najznačajnijim djelima hrvatske, i svjetske zborske a cappella literature.

Matetićev skladateljski opus svjetli je primjer i smjerokaz za umjetničko stvaralaštvo temeljenog na dragulju našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, pjevanja i sviranja na istarskoj ljestvici, koja se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Upravo će večer zborske glazbe, kao dio projekta EPK – Rijeka2020, biti užitak i ulaz u antologijske stranice naše glazbene literature.

Uz operni zbor riječkog Kazališta kao domaćina, na koncertima će se predstaviti ponajbolji zborovi i vokalni sastavi iz Rijeke i njene okolice: Pjevački zbor mladih Josip Kaplan – Rijeka, Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji i Riječki komorni zbor Val – Rijeka, a nastupit će i sopci Branko Brnić i Klaudije Dunato.

Dirigenti su Igor Vlajnić, Doris Kovačić i Saša Matovina, koji je i umjetnički voditelj koncerta.

Matetićevu će materinju čakavštinu, domaću besedu, oživjeti recitatori Rajka Jurdana-Šepić i Sven Sušanj.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner