HNK IVANA PL. ZAJCA Nova sezona će se odvijati pod sloganom ‘Međunarodno narodno kazalište’

Autor:

Promo

Najavljena je nova sezona HNK Ivana pl. Zajca 2016/2017. koja će se odvijati pod sloganom „Međunarodno narodno kazalište“. Kako je kazao v.d. intendanta, Marin Blažević, riječko Kazalište nastavit će biti angažirano, kazalište u kojem je estetsko neodvojio od etičkog, ići će u nešto drugačijem taktom, ali istim putem.

Slogan „Međunarodno narodno kazalište“ izabran je jer djelovanje Kazališta u sljedećoj sezoni obilježavaju aktivnosti, projekti i procesi usmjereni prema godini Rijeke kao Europske prijestolnice kulture i zbog toga što riječku kulturu oblikuju i predstavnici drugih naroda u svim kazališnim ansamblima, nastavlja se suradnja s europskim kazalištima, gostovat će se na međunarodnim festivalima, snimaju se opere za vodeće međunarodne diskografske kuće, a u Rijeku će doći vrhunski umjetnici iz kulturnog kruga čitavog svijeta, kako je to pojasnio v.d. intendanta i ravnatelj Opere, Marin Blažević.

V.d. ravnateljica Hrvatske drame, Jelena Kovačić, najavila je sezonu u kojoj će nekolicina redatelja prvi put raditi u Hrvatskoj, najavila je zatim i prvu premijeru u novoj sezoni. Već 16. rujna publika i glumci bit će zajedno na sceni riječkog Kazališta, na premijernoj izvedbi „fantastične tragi-komedije“ Majstor i Margarita redateljice Selme Spahić u adaptaciji i dramaturgiji nagrađivanog Dina Pešuta. Iako je „Naše nasilje i vaše nasilje“, autorski projekt Olivera Frljića, vezan uz ovu sezonu, jer je premijerno izveden na Wiener Festwochenu u velikoj međunarodnoj koprodukciji, riječka će premijera, nakon brojnih gostovanja po Europi, biti u studenom. Na ‘Jesenjoj sonati’ Ingmara Bergmana radit će nagrađivani Vuk Ršumović i Olga Dimitrijević kao dramaturzi, Ana Tomović kao redateljica, a u ulozi Charlotte bit će Mira Furlan. Komediju o komediji Jeana Baptista Poquelina Moliѐra ‘Kritika škole za žene’ režirat će Igor Vuk Torbica koji je regiju obilježio svojim Hinkemanom. Za mlade će Matjaž Pograjc režirati ‘Put oko svijeta u 80 dana’ Julesa Vernea, a za djecu će dvojezično Giorgio Amodeo prema Braći Grimm režirati predstavu ‘Čuvaj se vuka ili Crvenkapica / Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso’ u suradnji Hrvatske i Talijanske drame. Od repriza igrat će Nad grobom glupe Europe, Kurva, Trilogija o hrvatskom fašizmu i Dugonja, Trbonja, Vidonja/Spillo, Ciccio, Falco.

V.d. ravnatelj Talijanske drame, Giuseppe Nicodemo, pozdravio je i u ime Leonore Surian te se s ponosom osvrnuo na sezonu koja završava: “ Za Talijansku dramu protekla je sezona bila sezona rekorda: odigrano je više od 60 predstava pred 10000 gledatelja, ostvareno je 5 koprodukcija, 10 naslova, 3 države, 3 jezika, a samo 8 glumaca. Umorni smo, ali izniomno zadovoljni.” Ove godine Talijanska drama i Zajednica Talijana u Rijeci slave 70 godina osnutka, a obljetnicu će proslaviti s ‘La locandiera/Gostioničarkom Mirandolinom’ u režiji jednog od najvećih europskih redatelja, Paola Magellija, dok će ‘Racconti di costa e di mare/Priče s obale i mora’ u režiji Franca Peroa zato igrati u Zajednici Talijana. U sezoni su mislili i na brojne pretplatnike i gledatelje iz škola pa će tako izvesti ‘Anche le pulci hanno la tosse/I buhe kašlju’. Na repertoaru će biti i glazbena komedija u režiji Gianpiera Borgie ‘Cabaret d’Annunzio’, te ‘Le donne di Tomizza/Tomizzine žene’ kao scensko čitanje u režiji Marca Artusija. Prvi put, jer publika to traži, reprizirat će čak 5 predstava – Omicidi in pausa pranzo/Umorstva u pauzi za ručak, Esodo Pentateuco #2/Izlazak-Petoknjižje #2, Le quinte della vita/Kuliste života, Spillo, Ciccio, Falco/Dugonja, Trbonja, Vidonja i E se invece di Pinocchio…/A kada bi umjesto Pinocchia…

Opera će sljedeće sezone u okviru premijernog repertoara izvesti ‘Werthera’ Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana dok će se za dirigentskim pultom izmijenjivati Ville Matvejeff i Matija Fortuna, ‘Eru s onoga svijeta’ Jakova Gotovca kojeg će režirati Lary Zappija, a izvedbama u alternaciji dirigirati Ville Matvejeff, Matija Fortuna i Igor Vlajnić, te ‘Otella’ Giuseppea Verdija u režiji Marina Blaževića, te pod ravnanjem Villea Matvejeffa u alternaciji s Matijom Fortunom.

Uz ove velike operne naslove, bit će izveden i poseban program nazvan ‘Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača’, u komornoj izvedbi i vlastitoj adaptaciji i režiji.

Koncertni program započet će simbolično Beethovenovom ‘Eroicom’, a potopom će tijekom sezone biti izvedene i ostale najpoznatije Beethovenove simfonije: 5, 7, i 9. Koncertno će biti izveden Gounodov ‘Faust’ sa solistima Carlom Colombarom, Marjukkom Tepponen, Luciom Gallom, Dianom Haller, Walterijem Torikkom, Ivanom Srbljan. ‘Faust’ i ‘Gala opera’ otvorit će ciklus Arioso u Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, dok će praizvedbom djela Klotho-thread of the tales uz dirigenta Berislava Šipuša otvoriti Muzički biennale 2017. Koncertnu promociju imat će CD izdanja, snimljena ovog ljeta za njemačku kuću CPO, s djelima Papandopula i Šostakoviča. Reprizirat će se Rigoletto, Giulio Cesare in Egitto i Carmen.

V.d. ravnatelj Baleta, Balázs Baranyai, najavio je premijeru dvaju djela u istoj baletnoj večeri – moderni balet ‘Šah-mat’ temeljen na noveli Stefana Zweiga, u koreografiji Tunižanina iz Francuske Raze Hammada, te apstraktni neoklasični balet ‘Dogma’ u koreografiji Baranyaia. Vrhunac baletne sezone bit će premijera neoklasičnog baleta ‘Labuđe jezero’ Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji i režiji Lóránda Zachára, kroz istu poznatu priču, ali na drugačiji način. Reprizirat će se izvedbe traženih baleta koreografa Lea Mujića, ‘San ivanjske noći’ te blagdanski ‘Orašar’ gala Petra Iljiča Čajkovskog, koreografa Ronalda Savkovića s gostima, prvacima mađarskog baleta.

Na ovoj je konferenciji prisustvovao i v.d. ravnatelja Tehnike, Alan Vukelić, koji je proveo novinare kroz kazališnu zgradu i pokazao radove obnove partera zahvaljujući donatorima akcije „Obnovimo riječko kazalište“ i sanacije kapilarne vlage koje financira Grad Rijeka, a nada se da će do početka sezone radovi biti dovršeni te publiku dočekati obnovljena kazališna zgrada.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)