HKD SUŠAK Premijera predstave ‘Put oko svijeta u osamdeset dana’ u subotu 11. veljače

Autor:

HNK Ivana pl. Zajca

Hrvatska drama spremna je za novu premijeru, ovaj put vodi vas na ‘Put oko svijeta u osamdeset dana’ u Hrvatski kulturni dom na Sušaku, gdje će pustolovni roman Julesa Vernea sa svim likovima i egzotičnim mjestima prvi put oživjeti u subotu 11. veljače u 19.30 sati.

Izazova prikazivanja nevjerojatnih zemalja, gradova, situacija i odnosa prihvatio se zaista vrhunski autorski tim predvođen redateljem Matjažem Pograjcom koji je i sam na svom kazališnom putu već proputovao oko 250 gradova, 36 država i svih 5 kontinenata, što je još jedan pokazatelj da je baš on pravi redatelj za ovaj naslov.

“Naša predstava lako prelazi različite žanrove, od mime, burleske, cirkusa, mjuzikla, dramskog i fizičkog teatra do filma i lutkarstva. Usprkos tehnologiji koja nas grabi za vrat, imamo li još dovoljno srca za pustolovinu zvanu ljubav?”, postavio je pitanje Matjaž Pograjc.

Autorica adaptacije i dramaturginja je Blažka Müller Pograjc, skladatelj Davor Herceg, autor songova Nikola Nedić, scenograf i oblikovatelj svjetla Tomaž Štrucl, lutke i makete izradile su Barbara Stupica i Barbara Bulatović, kostimografkinja je Sandra Dekanić, koreograf Branko Potočan, oblikovatelj videa Luka Dekleva, asistent redatelja Edo Kalebić.

U njihovim ćete biografijama naći duge popise nagrađivanih predstava, filmova, izložbi i drugih radova na najvećim europskim i svjetskim festivalima pojedinog područja njihovih djelovanja. Teško je nabrojati, ali izdvojimo ponešto. Pamtimo Pograjčevu režiju gostujuće predstave SMG-a iz Ljubljane ‘Fragile!’ prema istoimenoj drami Tene Štivičić (s preko 30 nagrada) na pozornici riječkog Kazališta u studenom 2009. godine, a pretplatnici riječke i ljubljanske pretplate gledali su njegovu predstavu ‘Človeški faktor’ u prosincu prošle godine.

U slovenskim se medijima moglo pročitati kako omiljeni hrvatski glazbenik u Sloveniji nije Oliver Dragojević, već Davor Herceg. Glazba tog skladatelja u najrazličitijim je namjenama potvrđena nagradama i nominacijama, od predstava za odrasle i za djecu do filmova, reklama i muzejskih izložbi. Prošle je godine film ‘Zapeljaj me’ (‘Zavedi me’, r: Šantić) za koji je skladao glazbu bio slovenski kandidat za Oscara.

Glumci koji će donijeti najmanje po jednu i najviše po sedam uloga unatoč svim vremenskim nepogodama, navalama Indijanaca, brodolomima, iskliznućima vlakova i neočekivanim kašnjenjima su Jurica Marčec, Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Sabina Salamon, Jelena Lopatić i Nikola Nedić.

Djed znanstvene fantastike, Jules Verne (1828 – 1905), francuski je pisac čiji je pustolovni roman, u originalu ‘Le tour du monde en quatre-vingts jours’, objavljen 1873. godine i jedno od njegovih najcjenjenijih djela. Priča je to o britanskom džentlmenu Phileasu Foggu, bogatom, ali ni rastrošnom ni škrtom i njegovom francuskom slugi Jeanu Passepartoutu, poštenom, prilagodljivom i snalažljivom. Nakon oklade u Reform klubu za 20 000 funti i tvrdnje da je moguće proputovati svijet u 80 dana, oni hrabro kreću na to putovanje. Moraju se izboriti sa svim preprekama i stići u točno određeno vrijeme. Hoće li uspjeti, tko će ih u tome usporavati i kako, hoće li se vratiti u istom sastavu, hoće li stići na vrijeme..?

Reprize predstave su svaki dan od 13. do 18. veljače u HKD-u na Sušaku.

Nikola Nedić, Jerko Marčić, Jelena Lopatić, Anastazija Balaž, Jurica Marčec, Nika Ivančić

Nika Ivančić, Jelena Lopatić, Nikola Nedić, Jurica Marčec, Jerko Marčić

Anastazija Balaž i Jelena Lopatić

Nika Ivančić, Jurica Marčec

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)