Marko Lukunic/PIXSELL

HGK: Online Katalog hrvatskih proizvoda za ulaz u sustav javne nabave

Hrvatska gospodarska komora (HGK) osmislila je novu online uslugu – Katalog hrvatskih proizvoda, kojim se želimo povećati udio domaćih proizvoda u sustavu javne nabave, a trenutačno ih je u Katalogu gotovo 600, priopćeno je u četvrtak iz HGK-a.

„Prije dva mjeseca osmislili smo novi alat odnosno online uslugu – Katalog hrvatskih proizvoda, kojim želimo ostvariti povećanje udjela hrvatskih proizvoda u sustavu javne nabave. Podatke u Katalog unose same tvrtke, a u katalogu trenutačno imamo gotovo 600 proizvoda“, rekla je Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT HGK.

Online Katalogom HGK je na jednom mjestu objedinila ‘tko i što proizvodi u Hrvatskoj’.

„Specifikacije i troškovi tako su lako dostupni naručiteljima, čime očekujemo i povećanje udjela malih i srednjih poduzetnika u postupcima javnih nabava, ali želimo i povećati svijest o značaju plasmana domaćih proizvoda kroz javne natječaje i njihovog utjecaja na porast BDP“, ističe Kesić Šapić.

Iz HGK podsjećaju kako nas očekuju izmjene Zakona o javnoj nabavi, te da je najavljeno ukidanje kriterija ‘najjeftinije ponude’ koja i nije uvijek najkvalitetnija.

 

Vrijednost godišnje javne nabave 42 milijarde kuna

Ukupna vrijednost godišnje javne nabave iznosi gotovo trećinu državnog proračuna, odnosno 42 milijarde kuna, dok istodobno udio javnih nabava u BDP-u iznosi gotovo 13 posto. Čak 98 posto ponuditelja tj. izvođača je iz Hrvatske, ali, velika većina tih proizvoda nije proizvodena u Hrvatskoj.

„Nadam se da će kreatori Zakona zaista uvažiti naše apele i da će ispraviti nepravilnosti zbog kojih su hrvatski proizvođači često isključeni iz mogućnosti natjecanja. Godinama upozoravamo da kriterij najjeftinije ponude u javnim nabavama donosi štetu našem gospodarstvu”, naglasila je Kesić Šapić.

Smatra da će se broj hrvatskih proizvoda u javnim nabavama nakon izmjena Zakona povećati za barem 10 posto, a to će hrvatskome gospodarstvu donijeti 4,2 milijarde kuna.

O tome kolika je važnost javne nabave za hrvatsko gospodarstvo, podsjeća Kesić Šapić, govori i podatak da vrijednost natječaja u sljedećih pet godina financiranih iz EU fondova iznosi 100 milijardi kuna, a hrvatski proizvođači moraju dobiti priliku, da im pripadne dobar dio toga novca.

 

Brojne zemlje EU efikasno i suptilno štite domaće proizvođače, a da time ne krše propise 

Iz HGK podsjećaju  da se prema EU direktivama ne smiju favorizirati domaći proizvođači, ali, kako ističu, brojne zemlje efikasno i suptilno štite domaće proizvođače, a da time ne krše propise.

„Novim rješenjima očekujmo veće sudjelovanje u javnoj nabavi domaćih proizvoda i inovativnih tvrtki, koje teško stječu referencu na hrvatskom tržištu“, kaže Kesić Šapić.

HGK poziva naručitelje javne nabave da koriste online Katalog hrvatskih proizvoda jer će tu dobiti informacije o tome da u Hrvatskoj postoje proizvodi koji kakvoćom i cijenom ne odstupaju od konkurentnih stranih proizvoda.​

Komentiraj