Hezbolah pozvao na ukidanje blokade Gaze: “Izraelski front ostat će aktivan!”

Autor:

epa10970227 Hezbollah supporters raise their hands as they listen to a speech by Hezbollah leader Hassan Nasrallah, shown on a large screen, on the occasion of Hezbollah's annual 'Martyrs' Day', in the southern suburb of Beirut, Lebanon, 11 November 2023. In his speech, Hezbollah leader Hassan Nasrallah commented on the ongoing conflict between Israel and Hamas.  EPA/WAEL HAMZEH

EPA/WAEL HAMZEH

Čelnik libanonskog Hezbollaha pozvao je u subotu čelnike islamsko-arapskog samita da ukinu opsadu Gaze i otkrio da se koristio novim novim vrstama oružja i pogodio nove mete u Izraelu te je obećao da će južni front protiv zakletog neprijatelja ostati aktivan.

Bio je to drugi govor što ga je Sajid Hasan Nasralah održao otkako je 7. listopada počeo rat između Izraela i Hamasa. U prvome obraćanju ranije ovaj mjesec rekao je da postoji mogućnost da borbe na libanonskom frontu prerastu u pravi rat.

Nasralah je pozvao nacije koje su se u subotu okupile na izvanrednom arapsko-islamskom samitu u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, da ukinu opsadu Gaze, prenosi agencija dpa.

“Palestinci su rekli svoje i oni ne pozivaju arapsko-islamski samit da im šalje oružje. Oni samo žele da arapski i islamski svijet stane iza njih ujedinjen, nasuprot Amerikancima i da zatraži okončanje ove agresije”, rekao je Nasralah na svečanoj komemoraciji za žrtve u Bejrutu.

“Zar 57 arpaskih i muslimanskih zemalja ne može otvoriti granični prijelaz Rafah (na granici Gaze i Egipta)?”, zapitao je.

Nasralah je govorio o zajedničkom samitu Arapske lige i Organizacije islamske konferencije u Rijadu koji razgovaraju o načinima da se okonča rat u Gazi.

Hezbollah razmjenjuje vatru s izraelskim snagama na libanonsko-izraelskom frontu od 8. listopada te je otad poginulo 70 njihovih boraca. Nekoliko civila također je ubijeno, piše Reuters.

Nasralah je u televizijskom obraćanju u subotu rekao da je došlo do “kvantitativnog poboljšanja broja (Hezbollahovih) operacija, veličine i broja ciljeva, kao i povećanja u vrstama oružja”.

Hezbolah je koristio rakete poznate kao Burkan, rekao je i dodao da se one pune eksplozivom od 300 do 500 kilograma te je potvrdio da se skupina prvi put koristila dronovima.

Nasralah je rekao da je skupina također pogodila sjevernoizraelski grad Kirjat Šmona prvi put u znak odmazde za ubojstvo tri djevojčice i njihove bake ranije ovaj mjesec.

“Taj front će ostati aktivan”, obećao je, prenosi Reuters.

No međusobna pucnjava uvelike je ograničena na granično područje i Hezbolah je uglavnom gađao vojne mete.

Skupina koju je osnovala Iranska revolucionarna garda 1982., prednjači udruženjem pod pokroviteljstvom Teherana u neprijateljstvu prema Izraelu i SAD-u.

Izrael je pojačao svoj opsadu Gaze nakon napada 7. listopada u kojima je prema riječima Izraela stradalo 1200 osoba te je oko 240 oteto u palestinsku enklavu.

Zdravstvene vlasti Gaze kažu da je više od 11.000 osoba, od kojih veliki broj čine žene i djeca, ubijeno otkad je Izrael započeo svoju operaciju u malom obalnom pojasu u kojem živi 2.3 milijuna ljudi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.