Zbog kvarova na dalekovodima uzrokovanih težinom snijega, bez struje je tijekom noći i subotnjeg jutra ostalo oko 50.000 kupaca, opskrba je normalizirana na nekim pogođenim područjima, a na ostalima bi se trebala normalizirati do kraja dana, priopćeno je iz HEP-a.

Snježno nevrijeme koje je jučer i noćas zahvatilo gotovo čitavu Hrvatsku uzrokovalo je oštećenja i prekide na distribucijskoj mreži na području više županija. U najvećem broju slučajeva prekidi su izazvani velikim količinama mokrog snijega koji je uslijed svoje težine uzrokovao pucanje vodiča i pad stabala na dalekovode, a zbog čega je tijekom noći i jutra ukupno 50.000 kupaca ostalo bez električne energije, navodi se u priopćenju.

Radnici HEP-a su uspjeli doći do većine lokacija gdje su nastali kvarovi i otklanjaju ih. Tako je tijekom dana normalizirana isporuka električne energije u Ličko-senjskoj županiji na području općina Lovinac i Rakovica, te dijelu Zagrebačke županije, područje Zaprešića i Svetog Ivana Zeline,  dok se na ostalim pogođenim područjima očekuje normalizacija opskrbe električnom energijom do kraja dana.

U Brodsko-posavskoj županiji jako nevrijeme uzrokovalo je rano jutros prekid napajanja električnom energijom na području Slavonskog Broda i Nove Gradiške za čak 20.000 kupaca. Većina kvarova otklonjenja  je tijekom prijepodneva, dok se do kraja dana očekuje potpuna normalizacija opskrbe na cijelom području.

Na području Elektre Križ, odnosno okolici Lipika, Daruvara, Pakraca, Novske, Garešnice i Čazme, snježno nevrijeme uzrokovalo je noćas i tijekom jutra prekide u opskrbi 15.000 kupaca, a većina kvarova uklonjena je tijekom jutarnjih sati.

Na području Sisačko-moslavačke županije (Sisak, Petrinja, Glina, Topusko, Gvozd) jutros je bez električne energije bilo oko 7500 kupaca te je otklanjanje kvarova još u tijeku.

Na širem području Velike Gorice (Kravarsko, Pokupsko,Gornji Dragonožec, Lučelnica, područje Općine Orle i područje od Novog Čiča do Turopolja) teški i mokri snijeg uzrokovao je prekide u opskrbi za oko 7000 kupaca. Kvarovi na području općine Orle i područje od Novog Čiča do Turopolja sanirani su tijekom noći, dok je sanacija kvarova za područje Kravarsko, Pokupsko, Lučelnica još u tijeku.

U Međimurskoj županiji u tijeku je završno otklanjanje kvarova koji su jutros  bez električne energije ostavili oko 900 kupaca na području Zasadbrega, Okruglog vrha, Jurovčaka, Trnovčaka i Belice. Također, na području Karlovačke županije nevrijeme je uzrokovalo prekid u opskrbi na području općine Vojnić za oko 850 kupaca. Većina kvarova  je otklonjena tijekom  dana, a radovi se nastavljaju do potpune normalizacije opskrbe, priopćila je HEP-ova Služba za odnose s javnošću.

Komentiraj