Sanjin Strukic/PIXSELL

HENLEY & PARTNER’S Pogledajte koje su najjače svjetske putovnice

Britanci i Amerikanci vjerojatno misle da imaju ‘najjaču’ potovnicu na svijetu. Ipak, novo izvješće Henley & Partner’s Visa Restriction Indexa govor da je najsnažnija svjetska putovnica ona iz Njemačke. Posjedujete li njemačku putovnicu, oslobođeni ste vađenja vize za čak 177 svjetskih zemalja.

Izvješće je napravljeno za 199 svjetskih zemalja, a odnosi se na slobodu putovanja u mogućih 218 zamalja. Pri istraživanju su korišteni podaci Međunarodne asocijacije zračnog prometa (IATA, koja ima najveću bazu podataka za putovanje. Bodovi su se u istraživanju dodjeljivali na osnovu broja zemalja u kojima stanovnici određene države ne trebaju vaditi vizu.

Na drugom se mjestu, iza Njemačke, nalazi Švedska čiji stanovnici ne trebaju vizu za 176 zemalja svijeta. Sa indeksom 175 na trećem se mjestu nalaze Velika Britanija, Francuska, Finska, Italija i Španjolska. SAD je prošle godine bio drugi, a ove se godine nalazi na četvrtom mjestu, koje dijeli sa Belgijom, Danskom i Nizozemskom (174).

Hrvatska se nalazi na 24. mjestu, a naši državljani ne trebaju vize za 149 svjetskih država. Slovenci su na diobi 12. mjesta (164) sa Lihtenštajnom i Malezijom; Srbija je 43. (115), Crna Gora 47. (107), a Bosna 52. (101).

Na dnu se ljestvice nalazi Afganistan, čiji stanovnici ne trebaju vizu u tek 25 svjetskih država. Ispred njih su Pakistan (29) i Irak (30).

Komentiraj