HINA/ Daniel KASAP

‘HDZ-u pao rejting i zbog ratifikacije Istanbulske konvencije’

Klub zastupnika Hrasta u četvrtak je održao konferenciju za novinare na kojoj su poručili kako je popularnost HDZ-u posljednjih mjeseci pala i zbog ratifikacije Istanbulske konvencije.

Hrvoje Zekanović je na konferenciji komentirao recipročne mjere Srbije prema Hrvatskoj, te poručio da se ‘kompletan odnos prema Srbiji’ mora promijeniti. “Vučić se diči četništvom. Nikada se nije jasno odrekao svoga šefa Šeselja”, rekao je Ladislav Ilčić.

Zekanović je, odgovarajući na pitanje što će se radikalno promijeniti ratifikacijom Istanbulske konvencije rekao: “Ništa se neće radikalno promijeniti. Tako su govorili i o Zakonu o diskriminaciji, a sada imamo gej slikovnice u školama i gej odjele u knjižnicama”.

U priopćenju koje su ranije poslali medijima, iz Hrasta potivaju na ‘potrebu zajedništva na desnici’ kako bi se borili protiv ‘nedomoljubne Vlade’.

“Hrast kao politička stranka poziva na zajedništvo i u dvije inicijative za skupljanje potpisa za pokretanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije i promjenu izbornog sustava. Pozivamo svu demokršćansku i domoljubnu Hrvatsku da ne upadnemo u zamke koje nam podmeću kako bi nas zavadili. Samo sa zajedništvom možemo napraviti pravi posao.

Hrvatska vanjska politika ne vodi suverenističku politiku. Potezi koje vuče Vlada samo su neuvjerljivi pokušaji stvaranja slike o brizi za nacionalne interese. Vlada danas nema čak niti jasan stav o rehabilitaciji četništva u Srbiji za kojeg se nedvosmisleno može reći da spada među najgore zločinačke ideologije nastale u vrijeme drugog svjetskog rata. Ratifikacijom Istanbulske konvencije Vlada je pokazala da ne može voditi Hrvatsku kao suverenu državu koja sama može odlučivati u kojem će se smjeru razvijati već kao idološka kolonija prihvaća dokumente koji štete hrvatskoj kulturi i vrijednostima. Stoga smatramo da Hrvatskoj nužno treba zajedništvo svih vjerodostojnih snaga na desnici koje će jasno artikulirati politiku Republike Hrvatske kao suverene države.

Hrast daje svesrdnu podršku građanskoj inicijativi „Istina o Istanbulskoj“ kako bi se na referendumu otkazala Istanbulska konvencija. Niti u jednoj zemlji koja je tu konvenciju ratificirala nije se smanjilo nasilje nad ženama, čak se u nekim značajno povećalo”, kažu iz Hrasta. Dodaju kako se Istanbulskom konvencijom želi mijenjati hrvatska kultura, tradicija i vrijednosni sustav.

“Rasprava o Istanbulskoj konvenciji značajno je utjecala i na političku situaciju. Vidimo da se popularnost stranaka u proteklim mjesecima značajno promijenila. Primjerice, rejting HDZ-a je u proteklim mjesecima pao za 7-8% u čemu sigurno značajnu ulogu ima Istanbulska konvencija. Očito je upravo ova tema najutjecajniji čimbenik u ostvarivanju cilja, a to je da u Saboru dobijemo predstavnike koji će zastupati vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod. Zato pozivamo sve koji to žele da se zajedno angažiramo oko skupljanja potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije”, navodi se u priopćnju.

Hrast podržava i promjenu izbornog zakona. “Nužno su nam potrebne promjene u tom zakonu. Hrast je spreman doprinijeti tim promjenama svojim prijedlozima kako bi te promjene bile što učinkovitije i kako bi nam izborni zakon bio što pravedniji. I u ovoj temi pozivamo na zajedništvo. Najbolje bi bilo da se svi, nakon što zajedno skupimo potpise za otkazivanje Istanbulske konvencije koja je sad vruća tema u javnosti, posvetimo temi promjene izbornog zakona”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj