ANDREJ PLENKOVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM “Želim vratiti povjerenje birača, spreman sam na sučeljavanje s Milanovićem”

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske stranke Andrej Plenković danas u 11 sati predstavit će na konferenciji za novinare u sjedištu stranke program ‘HDZ – Središnja snaga razvoja Hrvatske’.

Plenković je jedini kandidat za predsjednika HDZ-a. Svoju je kandidaturu, sa 36.989 potpisa, predao središnjem izbornim povjerenstvu HDZ-a. Izbori za predsjednika stranke održat će se 17. srpnja.

PROGRAM ANDREJA PLENKOVIĆA PROČITAJTE OVDJE

(null)

(null)

Na početku konferencije Plenković je istaknuo kako mu je velika čast predstaviti program. Plenković kaže kako želi započeti konstruktivan politički dijalog sa stranačkim kolegama i javnosti. “Želim vratiti povjerenje birača vjerodostojnom politikom. HDZ zastupa nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti”, rekao je Plenković.

Naglasio je kako0 HDZ ne zaboravlja da su branitelji u temeljima suvrmene hrvatske države. “Poštujemo patnju naroda i osuđujemo svaki totalitarizam neovisno o njegovom ideološkom predznaku”, kaže Plenković dodajući da vjeruju u pomirbenu politiku Franje Tuđmana.

“Hrvatska demokratska zajednica narodna je i stožerna državotvorna stranka koja promiče hrvatske nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti njegujući demokršćansku baštinu i univerzalna humanistička načela. Kao dio europskog desnog centra sa sestrinskim strankama dijelimo vrijednosti slobode, demokracije, pravne države, poštovanje temeljnih ljudskih prava, obiteljskih vrijednosti, ravnopravnost žena i muškaraca te socijalno-tržišnog gospodarstva”, rekao je Plenković dodajući da potiču poduzetništvo, kreativnost i inovacije; istodobno podržavajući najranjivije društvene skupine.

Plenković kaže da će poiticati okupljanje svih društvenih snaga, jer je zajedništvo ključ stvaranja jedinstvene vizije prioriteta. “Rezultat će pružiti rješenje za rješavanje gorućih problema društva”, dodaje.

Plenković kaže kako HDZ mora biti predvodnik unutrarstranačke transparentnosti, te naglasio da proces donošenja odluka mora ostati učinkovit.

Glavni elementi njegovog programa, koji će biti podloga za izradu HDZ-ove platforme na izborima su: pravosuđe, javna uprava i decentralizacija; vraćanje povjerenja građana u vladavinu prava; racionalizacija javnog sektora; unaprijeđenje politike ljudskih resursa; uključivost i partnerstvo sa svim skupinama društva te otvoren socijalni dijalog.

Također, u programu Plenkovića stoji i kako je cilj poticati konstruktivni dijalog sa svim vjerskim zajednicama, a posebno s Katličkom crkvom. Tu su još i bolji životni standard, veća zaposlenost, povećanje gospodarskog rasta, makroekonomija koja je temeljena na reformama, smanjenje javnog duga, porazni sustav koji osigurava jednostavno poslovanje, aktivno i konkurentno gospodarstvo. Naglasio je i kako je važno što bolje korištenje europskih fondova, jak energetski sektor, kao i što opsežniji proces digitalizacije.

Naglasio je kako se posebna pažnja mora posvetiti mladima, te zaustaviti njiihovo iseljavanje iz zemlje, te dodao da je središnji smisao njihove politike osiguranje egzistencije obitelji.

Plenković ističe kako je za nastavak kurikularne reforme, uz uključenost stručnjaka i mišljenje roditelja. Jedini kandidat za predsjednika stranke kaže i kako se moraju zagovarati vanjskopolitički prioriteti, kao što je skrb Hrvata u BiH.

“Moj program je program za suvremeni HDZ. Vjerujem u održivost i uspjeh u primjeni programa”, kaže dodajući da se u njegovom programu nalazi niz rješenja koja su utemeljena na njegovom iskustvu i primjerima dobre prakse. Poručio je kako vjeruje da Hrvatska demokratska zajednica ponovno može biti predvodnik i središnja snaga hrvatskog razvoja.

Naglasio je i kako je spreman na razgovore sa svima, kao i na sučeljavanje sa predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i drugim političkim liderima.

Komentirao je i jučerašnju odluku HSS-a da u predizbornu koaliciju ide sa SDP-om. “Žao mi je da je odluka HSS-a donesena u svojevrsnom vremenskom pritisku, da smo imali malo više vremena za razgovor. No to je odluka iza koje stoji vrlo ozbiljan broj članova HSS-a i ja takvu odluku poštujem”, rekao je dodajući da je ta odluka donesena zbog ‘neke matematike’ i brojeva na listama.

Komentiraj