HDSSB UPOZORAVA: Sprema se pljačka hrvatskog sela

Čelnici HDSSB-a u četvrtak su upozorili kako će primjena Kodeksa o otkupu žitarica i uljarica, za koji kažu da mijenja standarde kvalitete na štetu poljoprivrednika, omogućiti najveću pljačku hrvatskog sela u zadnjih deset godina, pozivajući resornog ministra Tihomira Jakovinu da odredi kako se Kodeks neće primjenjivati u ovogodišnjoj žetvi.

Predsjednik stranke Dragan Vulin istaknuo je na konferenciji za novinare u Osijeku kako se nezakonitom primjenom Kodeksa sprema pljačka hrvatskih poljoprivrednih proizvođača i već osiromašenog hrvatskog sela.

Napomenuo je kako je sporni Kodeks, koji će omogućiti smanjivanje otkupne cijene, donesen nakon sjetve, u studenome prošle godine, naglasivši da se njegove odredbe ne nalaze u potpisanim ugovorima o ugovaranju sjetve.

  • Iako smatra kako će HDSSB ovim upozorenjem navući bijes otkupljivača i krupnoga kapitala, Vulin ističe da su dužni reagirati jer moraju štititi interese hrvatskoga seljaka.

Predsjednik stranačkog Odbora za poljoprivredu i osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak tvrdi kako nema niti jednog preduvjeta za primjenu Kodeksa u ovogodišnjoj žetvi, jer je usvojen u studenome prošle godine, nakon sjetve. Zbog toga, uvjeren je, njegovi parametri i standardi nisu mogli biti uvršteni u ugovore proizvođača s organizatorima otkupa, niti su naknado potpisani aneksi ugovora koji bi to omogućili.

Kraljičak smatra kako će primjena Kodeksa omogućiti da oko 300 tisuća tona pšenice ne bude u kategoriji krušarice, već stočne hrane, zbog čega otkupljivači imaju veliku šansu da zbog razlike u cijeni uzmu nepripadajuću dobit, koju u HDSSB-u procjenjuju na oko 60 milijuna kuna.

Pravilnik o otkupu žitarica još je uvijek na snazi i propisuje da je jedina osnova za izračun otkupne cijene pšenice hektolitarska masa, pa u HDSSB-u traže da otkupljivači primjenjuju Pravilnik. “Ako ministar Jakovina jasno ne kaže da se Kodeks ove godine neće primjenjivati, mi i seljaci ćemo ga smatrati suorganizatorom i suučesnikom najveće pljačke prema hrvatskom selu u posljednjih deset godina”, poručio je Kraljičak.

Na novinarski upit zašto tek sada reagiraju ako je Kodeks usvojen lani u studenome, odgovorio je kako su očekivali da će u Ministarstvu poljoprivrede uočiti propust i ispraviti ga.

Komentiraj