HDSSB: Juncker se miješa u hrvatski pravni i politički sustav

FaH

HDSSB osudio je u četvrtak kao miješanje u hrvatski pravni i politički sustav izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, po čijem je tumačenju  arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije i dalje na snazi, ustvrdivši da je ta izjava prošla relativno nezapaženo, bez odgovarajućih reakcija državnog vrha.

Juncker je u intervjuu slovenskoj novinskoj agenciji STA rekao da Komisija podržava arbitražni proces koji je u interesu obiju strana te kako se nada “da će obje strane u cijelosti bez uvjetovanja poštovati odluku arbitraže kad do nje dođe”.

Zamjenik predsjednika HDSSB-a Karlo Šatvar podsjetio je na konferenciji za novinare da je sporazum o arbitraži sa Slovenijom, sklopljen 2009. godine, Hrvatski sabor jednoglasno raskinuo u srpnju 2015. godine, jer je utvrđeno da slovenska strana krši sporazum, čime je Hrvatska izašla iz postupka  arbitraže.

Stoga Junckerovu izjavu smatra miješanjem u pravno-politički sustav Hrvatske. “Ako je Hrvatski sabor donio odluku o izlasku iz arbitraže, onda je to kraj priče i nema više nikakvih razloga za nastavak arbitražnog postupka”, poručio je.

Želimo da ta izjava ne prođe nezapaženo, već da se o njoj raspravi i povuku odgovarajući potezi, kako bi se zaštitio državni suverenitet Hrvatske i naši nacionalni interesi, rekao je Šatvar.

Predsjednik stranačkog Odbora za pravna pitanja i profesor ustavnog prava Mato Palić ocijenio je kako je Junckerova izjava “čisti oblik političkoga pritiska na Hrvatsku s vrlo moćne pozicije u Europskoj komisiji (EK)”, a nakon takve izjave je “žalosna šutnja hrvatskog povjerenika, člana EK-a”.

Naš izlazak iz arbitražnog sporazuma je pravno potpuno čist, ničim se ne kosi s europskom pravnom stečevinom ili pravom EU, a ako Juncker smatra da je u našem postupanju nešto suprotno europskom pravu, neka se obrati institucijama EU-a koje mogu zauzeti određena stajališta i povući određene poteze, istaknuo je Palić.

Smatra kako bi se predsjednici države, Sabora i Vlade na takve izjave trebali jasno i nedvosmisleno očitovati i pokazati svoj državnički kapacitet u zaštiti nacionalnih interesa, a isto vrijedi i za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Komentiraj