Kanadski premijer Justin Trudeau doputovao je u utorak navečer po mjesnom vremenu u službeni posjet Kubi kojim treba bilateralne veze vratiti na pravi put, nakon višegodišnjeg diplomatskog i trgovinskog udaljavanja.

Dvije zemlje njeguju povlaštene povijesne odnose, budući da je Kanada, uz Meksiko jedina zemlja na američkom kontinentu koja nije prekinula veze s Kubom kada je Fidel Castro došao na vlast.

No te su veze oslabjele tijekom desetljetne vlasti Trudeauova prethodnika, konzervativca Stephena Harpera koji je bio kritičan prema komunističkoj vladi na Kubi.

Justin Trudeau, prvi kanadski čelnik koji dolazi na Kubu nakon Jeana Chretiena 1998., u Havani će razgovarati s predsjednikom Raulom Castrom.

Ovaj posjet je važan za mladog premijera iz osobnih razloga, jer je njegov otac, bivši premijer Pierre-Elliott Trudeau 1970-ih uspostavio povlaštene veze s Fidelom Castrom.

Kanadska strana nije isključila mogućnost susreta Trudeaua i 90-godišnjeg bivšeg kubanskog predsjednika koji se 2006. povukao s vlasti, a kubanska vlada se kao i obično nije oglasila u vezi s time.

Kanadski premijer će usto sudjelovati na sastanku s predstavnicima civilne vlasti, ali u programu njegova boravka se ne navodi hoće li mu nazočiti disidenti.

Komentiraj