Haški osuđenik Bruno Stojić zatražio prijevremeno oslobađanje

Bivši ministar obrane Herceg-Bosne Bruno Stojić, koji je pred Haškim sudom 2017. osuđen na dvadeset godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima 1993, podnio je zahtjev za prijevremenim oslobađanjem nakon što je odslužio dvije trećine kazne, objavio je Radio Slobodna Europa (RSE).

Glasnogovornica pravnog nasljednika Haškog suda, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove Helena Eggleston potvrdila je za RSE da je Stojić, koji kaznu izdržava u Austriji, u utorak podnio taj zahtjev.

“Stojić bez ikakvih izgovora prihvaća da su zločini za koje je osuđen bili teški i ozbiljni. Bez obzira na to, dodaje da to ne bi trebalo biti razlog da predsjednik odbaci mogućnost da ga prijevremeno oslobodi“, stoji u podnesku Stojićevih odvjetnika predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmelu Agiusu.

Helena Eggleston kazala je da ne može reći kada će Agius odlučiti o Stojićevu zahtjevu, dodajući da za to ne postoji vremenski rok.

Zajedno s Brunom Stojićem, pred Haškim sudom osuđena su još petorica političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne: bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić, načelnici Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić i načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Herceg-Bosne Berislav Pušić.

Valentin Ćorić pušten je na slobodu 2019. a Berislav Pušić godinu ranije. Jadranko Prlić kaznu služi u Velikoj Britaniji, a Milivoj Petković je i dalje u pritvorskoj jedinici u Haagu, gdje čeka transfer na izdržavanje kazne od 20 godina. Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo ispivši otrov tijekom čitanja žalbene presude u Haagu 2017. godine.

Komentiraj