Hanfa: Upozorenje za javnost na aktivnosti društva koje posluje pod brandom FXLider

Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je u petak upozorenje za javnost na aktivnosti društva koje posluje pod brandom FXLider, navodeći da to društvo nema odobrenje za pružanje investicijskih usluga u Hrvatskoj.

Hanfa u priopćenju objavljenom na svojim mrežnim stranicama upozorava ulagatelje na području Republike Hrvatske na aktivnosti društva koje posluje pod brandom FXLider putem internetske stranice http://www.fxlider.com/cr.

Putem navedene stranice, kao i putem članaka objavljenih u medijima, navodi se kako između FXLidera i investicijskog društva Fortrade Ltd. postoji ugovor o promociji Fortrade servisa za trgovanje i platformi, odnosno usluga društva Fortrade Ltd. koje je autorizirano i regulirano od strane britanskog regulatora FCA (Financial Conduct Authority).

Iz Hanfe napominju kako, sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala, investicijsko društvo koje ima sjedište u drugoj zemlji članici Europske unije može, pod određenim uvjetima, investicijske usluge pružati na području Republike Hrvatske samo na sljedeće načine: izravnim putem, osnivanjem podružnice, putem vezanog zastupnika sa sjedištem ili prebivalištem u RH koji ima odobrenje Hanfe, putem investicijskog društva ili kreditne institucije koja ima odobrenje Hanfe ili Hrvatske narodne banke za pružanje investicijskih usluga.

 

  • Iz Hanfe ističu kako društvo koje posluje pod brandom FX Lider nije podružnica investicijskog društva Fortrade Ltd., nema sjedište niti registriranu podružnicu u RH, nije vezani zastupnik i nema odobrenje za pružanje investicijskih usluga u Hrvatskoj, a domena internetske stranice koja se koristi za pružanje usluga nije registrirana u RH.

 

Slijedom svega navedenog, Fortrade Ltd. nema ovlaštenje pružati investicijske usluge za koje je notificirano u Republici Hrvatskoj (trgovanje financijskim instrumentima kao što su dionice, financijski ugovori za razlike (CFD), izvedenice na valute i slično) putem navedenog društva odnosno putem navedene internetske stranice.

Hanfa upozorava ulagatelje s područja Republike Hrvatske na najveći mogući oprez prilikom razmatranja prihvaćanja ponude na stranicama FXLider-a, a s obzirom da Hanfa ne nadzire zakonitost njegovog poslovanja niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s takvim osobama.

Podsjećaju da su na internetskim stranicama Hanfe dostupni registar društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske.

Komentiraj