Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), javlja Hrvatski autoklub.

Jak vjetar usporava vožnju na autocestama A1 između tunela Sveti Rok i čvora Maslenica te A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, no dionice autocesta su otvorene za sve skupine vozila.

Kolnici su mokri i skliski mjestimice u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Lici i središnjoj Hrvatskoj, te na autocestama: A1 između Zagreba i tunela Mala Kapela te od Gospića do tunela Sveti Rok, A3 Bregana-Lipovac između čvorova Bregana i Ivanja Reka, Vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Podsjećaju vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi kiše itd.) voze sa upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Uz povoljne vremenske uvjete u prometu je sve više mopedista, motociklista i biciklista, pa sve sudionike pozivaju na dodatni oprez, posebice prilikom uključivanja u promet ili prestrojavanja iz traka u trak. Hrvatski autoklub organizira preventivno-sigurnosnu akciju Dani tehničke ispravnosti motocikala od 18. do 22. travnja. U svim stanicama za tehnički pregled u Republici Hrvatskoj vozači mogu obaviti besplatan tehnički pregled (ukoliko u tom razdoblju ne moraju na redoviti tehnički pregled radi registracije motocikla). Tehnička ispravnost vozila jedan je od ključnih čimbenika sigurnosti cestovnog prometa, pa očekuju veliki odaziv.

Radovi na autocestama: A1 kroz tunel Plasinu vozi se dvosmjerno (kroz jednu tunelsku cijev), od sjevernog dijela tunela Sveti Rok do PUO Marune u smjeru Dubrovnika (od 221.+480 do 228.+000 km ) te između vijadukta Crne Drage i PUO Marune u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom uz ograničnje brzine od 60 km/h; A2 Zagreb-Macelj između Zaprešića i Zaboka promet teče dvosmjerno od 20. +300 do 18. +100 km; A4 Goričan-Zagreb zatvoreni su: izlazni krak čvora Popovec iz smjera Varaždina prema Popovcu te ulazni krak čvora Kraljevečki Novaki iz smjera Sesveta i Dugog Sela (istoka) u smjeru čvora Ivanja Reka (zapada); na pristupnoj cesti čvora Popovec (DC29-A4) promet teče naizmjence (semafori), a u zoni radova čvora Kraljevečki Novaki u oba smjera prometuje se suženim kolnikom; A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Orehovica i Čavle na vijaduktu Svilno vozi se dvosmjerno; na Istarskom ipsilonu na dionici čvor Lupoglav-tunel Učka promet teče naizmjence uz semafore.

Za sav promet zatvorene su ceste: DC1 kroz Lučko i Stupnik, DC6 Glina-granični prijelaz Dvor, Jadranska magistrala kroz Posedarje (DC8); DC225 nadvožnjak čvora Jarek između Podsuseda i Zaprešića,
ŽC3106 Klinča Selo (DC1)-Kupinec (DC36).

Do 14. srpnja na dionici državne ceste DC1 u Kninu, zbog sanacije mostova Bulin 1 i Bulin 2, vozit će se naizmjence, jednim trakom, a zabranjen je promet vozilima čija ukupna masa prelazi 5 tona. Obilazak za autobuse: Knin-DC33-Vrbnik-ŽC6056-Oklaj-ŽC6055-DC59-Očestovo-DC1, a za teretna vozila: Knin-DC33-Drniš-Tromilja-DC56-Skradin-Bribirske Mostine-DC59 Kistanje-Očestovo-DC1.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama: DC1 u mjestima Klinča Sela, Mostanje i Tušilović; DC24 Bračak-Bedekovčina; DC24 od Zlatar Bistrice prema Konjščini vozi se usporeno (ograničenje brzine 30 km/h zbog oštećenog kolnika); DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno; DC29 u mjestu Mače; DC8 Jadranskoj magistrali: između Kaštel Starog i Kaštel Gomilice, u Podstrani, kroz Duće, na dionicama Orsula-Dubac, Zaton Doli-Bistrina i kod raskrižja Srebreno; DC34 Valpovo-Josipovac, obilaznica Valpova;
DC66 u Opatiji na Novoj cesti, te dionica Pula-Most Raša, na raskrižju s nerazvrstanom cestom za Radeki Polje u naselju Loborika i u naselju Marčana; DC75 na južnoj obilaznici Poreča na dionici Vrvari-Bijela uvala; DC206 Valentinovo-Petrovsko; DC225 Zaprešić-Prigorje Brdovečko u Zaprešiću; DC62 Veliki Prolog-Metković zbog sanacije Mosta Metković.

Granični prijelazi

Pojačan je promet osobnih vozila na ulasku na graničnim prijelazima Bregana i Zaton Doli.

Izlazak teretnih vozila pojačan je na graničnim prijelazima: Bajakovo (kolona oko 500 m), Bregana i Pasjak.

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Radovi na graničnim prijelazima: Županja: u oba smjera povremeno se vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa; Slavonski Brod: smanjen je broj ulaza i izlaza.

Vozače upozoravaju na gužve i duža čekanja, posebice tijekom vikenda.

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod, dana 13.04.2017. g. zbog radova uslijed dogradnji istog, planirano izvođenje radova na elektroenergetskoj mreži, zbog čega će u vremenu od 08 do 12 sati biti otežano prometovanje preko istog za sve kategorije vozila.

Granični prijelaz Harmica (SLO) zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 t.

Pomorski promet

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Katamaran na liniji 9603 Jelsa – Bol – Split isplovit će na relaciji Stari Grad – Bol – Split bez pristajanja u luci Jelsa . Polazak iz luke Stari Grad je u 06:00 sati.

Dana 14.04.2017. – dodatno putovanje na liniji 635, Split – St. Grad – Split, sa polaskom iz luke Split u 06:00 sati i polaskom iz luke St. Grad u 14:30 sati.

Komentiraj