H. C. Andersen pisao je poeziju i putopise, ali njegove bajke su klasici koje čitaju generacije

Hans Christian Andersen rođen je u proljeće 1805. godine u gradu Odense u Danskoj. Postao je svjetski poznat pišući inovativne i utjecajne bajke. Mnoge njegove bajke, kao što su ‘Ružno pače’, ‘Mala sirena’ i ‘Kraljevna na zrnu graška’, postale su klasici te se čitaju i danas. Umro je u Kopenhagenu 4. kolovoza 1875. godine.

Andersen nije odrastao u bogatoj obitelji, međutim školovao se u internatima za privilegirane učenike, što je dovelo do glasina da je nezakoniti član danske kraljevske obitelji. Godine 1819. otišao je u Kopenhagen kako bi radio kao glumac. Od ovoga je brzo odustao te se vratio u školu. U tom razdoblju započeo je svoju spisateljsku karijeru.

Andersenov talent za pisanje došao je do izražaja 1829. godine kada je izdao kratku priču ‘Pješačenje od Holmenskog kanala do istočnog rta Amagera’. Zatim je napisao i publicirao predstavu, knjigu poezije i putopis. Kao priznanje za svoja djela dobio je kraljevu nagradu koja mu je omogućila putovanja diljem Europe i razvijanje svojih spisateljskih sposobnosti. Nakon romana ‘Improvizator’, koji se temelji na njegovim iskustvima iz Italije, počeo je pisati bajke.Unatoč velikom početnom uspjehu, Andersen nije ispočetka privukao pozornost kao pisac za djecu. Napisao je nekoliko autobiografija i putopisa te je pisao poeziju u kojoj je uznosio vrline ljudi iz Skandinavije.

Zanimanje strane publike za njegova djela potaknula su 1845. godine na engleski prevedena djela Mala sirena i Carevo novo ruho. Njegova djela postala su engleski klasici te je imao veliki utjecaj na britanske književnike. Osim u Velikoj Britaniji, njegove priče tada su postale poznate i u SAD-u, Aziji te u cijelom svijetu.

Komentiraj