Guy Savoy, hvaljen kao najbolji svjetski kuhar, izgubio je Michelinovu zvjezdicu

Guy Savoy, koji je hvaljen kao najbolji svjetski kuhar, izgubio je jednu od svojih Michelinovih zvjezdica. Njegov restoran Monnaie de Paris nagrađen je s tri Michelinove zvjezdice od strane  vodiča 2002. godine i zadržao je status dva desetljeća.

Restoran je šestu godinu zaredom zaredom bio na prvom mjestu u izboru najboljih svjetskih restorana prema pariškom vodiču La Liste za 2023. godinu.

Međutim, njegov Michelin status smanjen je na dvije zvjezdice u najnovijem izdanju Michelinovog vodiča za Francusku, koji će biti objavljen sljedeći tjedan, potvrdila je grupa Michelin u priopćenju u ponedjeljak. Savoy je o tome obaviješten u privatnom razgovoru s međunarodnim direktorom Michelinovih vodiča, Gwendal Poullennec, zajedno s kuharom Christopherom Coutanceauom, čiji je restoran morske tematike u La Rochelleu, jugozapadna Francuska, također degradiran.

“Potpuno smo svjesni utjecaja naših odluka na dotične restorane”, stoji u priopćenju Michelin grupe. “Održavamo odnos temeljen na povjerenju s gurmanima i našim čitateljima. Očekuju da naše preporuke budu ozbiljne i pouzdane kako bi ih vodile u njihovim izborima.”

Michelinov vodič rekao je da je u procesu kontaktiranja drugih restorana kojima će ukloniti zvjezdice, ali je rekao da ocjene “ni na koji način nisu trajne” i da ih njihovi inspekcijski timovi procjenjuju svake godine.

Godine 2019. Marc Veyrat postao je prvi kuhar koji je tužio Michelin, nakon što je njegov restoran La Maison des Bois, sa sjedištem u Haute-Savoie, degradiran na status s dvije zvjezdice. Rečeno je da je odluka pala na sir korišten u souffléu. Međutim, sud je presudio protiv njega na temelju toga što kuhar nije pružio dokaz da mu je degradiranjem nanijeta šteta.

Savoy je počeo trenirati za kuhara 1968. u dobi od 15 godina, a sljedeće desetljeće proveo je radeći s kuharima iu raznim restoranima diljem Francuske, navodi se na njegovoj web stranici.

Kao dijete, zavirio je u hranu koja se pripremala u tavama u kuhinji restorana njegove obitelji, La Buvette de l’Esplanade, u francuskom Bourgoin-Jallieu, prema Michelinu.

Otvorio je svoj prvi restoran u Parizu 1980., koji se preselio u prostraniju lokaciju 1987., prije nego što je konačno bio smješten u zgradu francuske nacionalne kovnice novca, Monnaie de Paris, u svibnju 2015.

Dizajniran od strane arhitekta Jean-Michela Wilmottea, restoran ima šest blagovaonica, visoke prozore, tanjure s ručno oslikanim nasmiješenim licem, ukrase od kapljica vode u boji stakla i pozadinu rijeke Seine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]