Guy Savoy, hvaljen kao najbolji svjetski kuhar, izgubio je Michelinovu zvjezdicu

Autor:

Kyle Head, Unsplash

Guy Savoy, koji je hvaljen kao najbolji svjetski kuhar, izgubio je jednu od svojih Michelinovih zvjezdica. Njegov restoran Monnaie de Paris nagrađen je s tri Michelinove zvjezdice od strane  vodiča 2002. godine i zadržao je status dva desetljeća.

Restoran je šestu godinu zaredom zaredom bio na prvom mjestu u izboru najboljih svjetskih restorana prema pariškom vodiču La Liste za 2023. godinu.

Međutim, njegov Michelin status smanjen je na dvije zvjezdice u najnovijem izdanju Michelinovog vodiča za Francusku, koji će biti objavljen sljedeći tjedan, potvrdila je grupa Michelin u priopćenju u ponedjeljak. Savoy je o tome obaviješten u privatnom razgovoru s međunarodnim direktorom Michelinovih vodiča, Gwendal Poullennec, zajedno s kuharom Christopherom Coutanceauom, čiji je restoran morske tematike u La Rochelleu, jugozapadna Francuska, također degradiran.

“Potpuno smo svjesni utjecaja naših odluka na dotične restorane”, stoji u priopćenju Michelin grupe. “Održavamo odnos temeljen na povjerenju s gurmanima i našim čitateljima. Očekuju da naše preporuke budu ozbiljne i pouzdane kako bi ih vodile u njihovim izborima.”

Michelinov vodič rekao je da je u procesu kontaktiranja drugih restorana kojima će ukloniti zvjezdice, ali je rekao da ocjene “ni na koji način nisu trajne” i da ih njihovi inspekcijski timovi procjenjuju svake godine.

Godine 2019. Marc Veyrat postao je prvi kuhar koji je tužio Michelin, nakon što je njegov restoran La Maison des Bois, sa sjedištem u Haute-Savoie, degradiran na status s dvije zvjezdice. Rečeno je da je odluka pala na sir korišten u souffléu. Međutim, sud je presudio protiv njega na temelju toga što kuhar nije pružio dokaz da mu je degradiranjem nanijeta šteta.

Savoy je počeo trenirati za kuhara 1968. u dobi od 15 godina, a sljedeće desetljeće proveo je radeći s kuharima iu raznim restoranima diljem Francuske, navodi se na njegovoj web stranici.

Kao dijete, zavirio je u hranu koja se pripremala u tavama u kuhinji restorana njegove obitelji, La Buvette de l’Esplanade, u francuskom Bourgoin-Jallieu, prema Michelinu.

Otvorio je svoj prvi restoran u Parizu 1980., koji se preselio u prostraniju lokaciju 1987., prije nego što je konačno bio smješten u zgradu francuske nacionalne kovnice novca, Monnaie de Paris, u svibnju 2015.

Dizajniran od strane arhitekta Jean-Michela Wilmottea, restoran ima šest blagovaonica, visoke prozore, tanjure s ručno oslikanim nasmiješenim licem, ukrase od kapljica vode u boji stakla i pozadinu rijeke Seine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.