Grupa Wagner u Bjelorusiji se registrirala kao – obrazovna organizacija

Autor:

Wikimedia Commons

Ruska plaćenička skupina Wagner u Bjelorusiji se službeno vodi kao – “obrazovna organizacija”. Ta paravojna grupa 4. kolovoza na području Bjelorusije registrirala se kao društvo s ograničenom odgovornošću.

Prema podacima iz Jedinstvenog državnog registra tvrtki i pojedinačnih poduzetnika u Bjelorusiji, Wagner se registrirao za “obrazovne aktivnosti” u selu Tsel u okrugu Osipovichi, na istoj lokaciji na kojoj se nalazi njihova nova vojna baza.

Mediji navode da je prošlog mjeseca na istoj adresi registrirana tvrtka za nekretnine Concord Management and Consulting, a Concord je navodno u stopostotnom vlasništvu istoimene ruske tvrtke, čiji je generalni direktor Wagnerov čelnik Jevgenij Prigožin, navodi BBC.

U pobuni Wagnerovaca do koje je došlo u lipnju, plaćenička postrojba zauzela je vojne objekte u Rostovu na Donu nakon napetosti između Prigožina i ruskog glavnog stožera oko vođenja rata u Ukrajini.

Njezinim je članovima dopušteno da se presele u Bjelorusiju kao dio dogovora o okončanju pobune u Rusiji u lipnju, u kojoj su njezine snage nastojale marširati na Moskvu. Od tada su Wagnerove snage viđene kako stižu u kamp južno od Minska i obučavaju bjeloruske trupe.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pomogao je u postizanju dogovora između Wagnera i ruskih vlasti o okončanju pobune, dopuštajući njegovim borcima izbor između pridruživanja ruskoj vojsci ili odlaska u Bjelorusiju.

Rekao je da bi mogli biti pozvani da brane njegovu zemlju, dodajući da će ih se pozorno pratiti.

Britansko ministarstvo tvrdi: “Kremlj više ne financira skupinu Wagner”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.