GRMOJA ‘ Stierova ostavka pokušaj jačanja utjecaja nezadovoljnih koalicijom HDZ-HNS’

HINA/ Dario GRZELJ/

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je ostavku ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera pokušajem jačanja utjecaja članova HDZ-a koji su nezadovoljni koalicijom s HNS-om, dok je Mostov saborski zastupnik Miro Bulj kazao da je ona očekivana s obzirom na to što je Stier zastupao u predizborno vrijeme.

“Stier je najavio da će kao politički tajnik obilaziti teren, biti među članovima i građanima, možda nam slijedi neka unutarstranačka borba unutar HDZ-a. Govorio je i o tome da treba uvesti načelo jedan čovjek jedan glas, a to je suprotno načinu na koji su donesene sve ove bitne odluke posljednjih dana gdje ih je premijer Plenković donio s nekakvim užim krugom savjetnika, Božinovićem, Šeksom i ostalima”, izjavio je Grmoja u Saboru ocijenivši Stierovu ostavku kritikom posljednjih događanja i najavom “nekakvog jačanja utjecaja unutra HDZ-a”.

“Sigurno da ta struja koja baš i nije zadovoljna s koalicijom s HNS-om jača i sada je taj broj zastupnika u Saboru dosta velik”, dodao je Grmoja.

Iako nije želio precizirati koji su to članovi HDZ-a nezadovoljni, Grmoja je kazao da se zna tko su bivši ministri koje premijer Andrej Plenković nije stavio u novu vladu i koju su nezadovoljni događajima pritom spomenuvši Antuna Klimana i Miru Kovača, te troje zastupnika koji su se se odvojili od HDZ-a.

Nije želio špekulirati kao će se najnoviji tijek događaja odraziti na koaliciju HDZ-a i HNS-a.

Miro Bulj (Most) izjavio je da je Stierov potez očekivan s obzirom na ono što je najavljivao u predizborno vrijeme. “HDZ i HNS su isključivo u trgovačkoj neprincipijelnoj koaliciji. Stier je postupio po svojoj savjesti”, kazao je.

Na pitanje očekuje li još ideoloških sukoba, Bulj je odgovorio da to treba pitati Miru Kovača, Milijana Brkića i HDZ. “Činjenica je da je Stier postupio kako on smatra da treba postupiti. On je cijelo vrijeme zastupao stavove birača koji su ga izabrali i očito nije mogao podnijeti da se drukčiji stavovi stranke, koje su obećali narodu, sada odjednom mijenjaju”.

“Poslao je dvojaku poruku no bio je jasan da će zastupati demokršćanske stavove i da zbog toga odlazi, zbog onoga zbog čega su birači dali glas HDZ-u. U biti on zbog toga više nije ministar vanjskih poslova”, izjavio je Bulj.

Ni Grmoja ni Bulj nisu željeli dati ocjenu Stierova rada kao ministra jer mu je, navode, mandat prekratko trajao. Bulju, međutim, najaviše smeta što u pregovorima Srbije s EU Hrvatska, dok je Stier bio ministar, nije blokirala 23. poglavlje vezano uz pravosuđe.

Komentiraj