Grlić Radman u Rimu: “Hrvatska ima potporu Italije za šengenski prostor”

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman susreo se u petak u Rimu s talijanskim kolegom Luigijem Di Maiom a u razgovorima je istaknuta potpora Italije Hrvatskoj za šengenski prostor, eurozonu i OECD, priopćio je MVEP.

Ministri su razgovarali o održavanju 5. sastanka Koordinacijskog odbora ministara Hrvatske i Italije u Rimu 2022. godine i istaknuta je potpora Hrvatskoj na ulasku u Schengen, eurozonu i u OECD, navodi se u priopćenju.

Grlić Radman je tom prigodom ponovio i da se Hrvatska zalaže za proširenje Europske unije na jugoistok Europe.

“Hrvatska je jedan od najvećih zagovornika procesa proširenja, jer je to put kako bi naše susjedstvo dugoročno bilo stabilno i funkcionalno, ali naravno uz ispunjavanje svih potrebnih kriterija”, istaknuo je hrvatski ministar.

Grlić Radman i Di Maio izrazili su zadovoljstvo nedavnim proglašenjem Isključivog gospodarskog pojasa i osvrnuli se na trilateralnu suradnju Hrvatske, Italije i Slovenije.

”Trilateralna suradnja razvija se jako dobro, važno je nastaviti raditi na tri područja koja smo zajednički prepoznali kao najvažnija: povezivost, plavo gospodarstvo i zaštita okoliša”, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je nakon susreta s Di Maiom sudjelovao na 7. Mediteranskom dijalogu – panel raspravi o budućnosti Sredozemlja s ministrima vanjskih poslova iz Španjolske, Slovenije i Portugala.

U izlaganju na tom skupu osvrnuo se na pandemiju koronavirusa i istaknuo kako je Hrvatska pokazala solidarnost u proljeće 2021. prvim bilateralnim donacijama zemljama zapadnog Balkana, dodaje se u priopćenju.

“Do sada smo donirali više od 1,8 milijuna doza cjepiva diljem svijeta. Hrvatska je donirala 1,33 milijuna doza cjepiva mehanizmu COVAX i ostajemo predani tome”, rekao je šef hrvatske diplomacije.

Grlić Radman sastao se u Rimu i s Josephom McMonigleom, Generalnim direktorom Međunarodnog energetskog foruma (IEF).

Teme razgovora uključivale su ulogu IEF-a u očuvanju globalnog energetskog sustava i upravljanja, europski Zeleni plan, doprinos Hrvatske energetskoj diversifikaciji i sigurnosti s LNG terminalom na Krku te jačanje Inicijative triju mora.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]