FaH/ Dario GRZELJ

GRIPA U PUNOM ZAMAHU “Cjepivo je nekada bilo djelotvorno, ali posljednjih godina sve manje”

Epidemiolog dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV, gdje je istaknuo kako se ove godine ponovno vratio mutirani virus gripe, podtipa H3N2, koji je pretprošle godine toliko mutirao da je cjepivo bilo potpuno nedjelotvorno.

“Prošle godine tog virusa uopće nije bilo u populaciji, a sad je došao ponovno. I oni koji nisu prije dvije godine s njim došli u prirodni kontakt, oni sada pobolijevaju i zato se ove godine očekuje veći broj oboljenih nego prijašnjih par godina”, ističe. Do sada je, dodaje, prijavljeno 25 tisuća oboljelih od gripe, ali to su podaci od kraja pretprošlog tjedna. Sada ih je, smatra preko 30 tisuća.

Još uvijek nije kasno za cijepljenje, ali osoba mora imati sreću da se u dva tjedna nakon cjepljenja ne zarazi jer ipak treba neko vrijeme da se stekne zaštita nakon cijepljenja. “Drugi načini kojima se može donekle smanjiti cirkulacija gripe u populaciji jesu da oni koji su bolesni ne idu na posao, u školu, da ne ulaze u neke kolektive i da tako druge manje zaražuju, da redovito peru ruke, da se provjetravaju prostori u kojima ljudi zajednički borave, sve one opće higijenske mjere”, preporučuje.

Ističe kako je cjepivo nekada bilo relativno djelotvorno, od 50 do 70%. “Ali, moram priznati da je zadnjih par godina, zadnje tri sezone, cjepivo prilično slabo djelotvorno protiv virusa koji prevladavaju”, kaže Kaić.

Komentiraj