Greta Garbo odrastala je u siromaštvu, a prije nego je postala model robne kuće bila im je ‘potrčko’

Dana 18. rujna 1905. godine rođena je Greta Garbo, jedna od najvećih filmskih zvijezda prošlog stoljeća. Rođena je u Švedskoj, majka joj je radila u tvornici za proizvodnju džemova, a otac je obavljao više fizičkih poslova — čistio ulice, raznosio namirnice, radio u tvornicama. Greta i njeni sestra i brat su od malih nogu bili naviknuti na skroman i težak život. Živjeli su u malom stanu koji nije imao toplu vodu.

Garbo se prisjećala: “Duge zimske noći bile su vječno sive. Otac bi sjedeo u uglu i čitao novine. U drugom kutu, majka bi uzdišući krpila staru odjeću. Mi, djeca, šaputali bismo ili samo sjedeli u tišini. Svi smo bili jako nervozni, kao da se neka opasnost osjećala u zraku. Takve večeri se osjetljivoj djevojci zauvijek urežu u sjećanje. Svi stanovi u kraju gde smo živjeli, ličili su jedan na drugi — njihova ružnoća uklapala se u sve što je i nas okruživalo.”

Svoj radni vijek Greta Garbo započinje u brijačnici, no ubrzo pronalazi nešto ´glamuroznije´ – mjesto potrčka u robnoj kući. Zbog njenog atraktivnog izgleda čelnici robne kuće odlučuju je uposliti kao model u njihovim reklamama. Jedan od brojnih reklamnih spotova zapeo je za oko i redatelju Eriku A. Petschleru koji joj daje manju ulogu u svome filmu. Zadovoljna vlastitom izvedbom, Garbo se odlučuje za glumačku karijeru i upisuje dramsku akademiju.

Komentiraj