GRBIN U ‘OTVORENOM’ U normalnim se državama mandatar istakne prije izbora, ne bira se u 24 sata

Patrik Macek/PIXSELL

Politički preokret koji se dogodio u utorak komentirali su u studiju emisije ‘Otvoreno‘ Damir Jelić iz HDZ-a, Peđa Grbin iz SDP-a, novinar i komentator Tihomir Dujmović i profesor političke psihologije na Fakultetu političkih znanosti Ivan Šiber.

Jelić nije želio otkriti ime mandatara nove Vlade, poručujući kako trenutno traju razgovori o tome. Poručio je kako vjeruje da će Domoljubna koalicija i MOST nezavisnih lista na kraju prikupiti i 80 potpisa.

Grbin je poručio kako se u normalnim državama mandatar istakne prije izbora a ne kao kod nas – bira se u 24 sata. Na pitanje voditelja tko je iz SDP-a nazivao zastupnike MOST-a i tražio podršku, Grbin odgovara da hrvatska javnost ima pravo znati ako stvarno nekome prijetilo i nazivalo se. Ističe kako se o tome danas izjasnio jedino Robert Podolnjak, koji je rekao kako se na njega pritisak nije vršio te kako ga nije zvao nitko iz SDP-a.

Grbin je podsjetio i kako je USKOK potvrdio kako nije bilo pritisaka na zastupnike oko trgovine mandatima. Osvrnuo se i na jučerašnju izjavu Dubravke Šuice, koja je rekla kako se pregovori nastavljaju, ali ne na način na koji svi misle. “Sada vidimo na što je mislila”, kaže Grbin.

Šiber je rekao kako vjeruje da je Petrov pod velikim pritiscima, sa svih strana. “Sinoć SDP donosi potpise, a Most ih ne prihvaća i odgađa za danas. HDZ ih donosi danas i Most ih prihvaća za tri sata. Preko noći netko je vršio pritisak na zastupnike Mosta”, objašnjava pitajući se koji je interes mogao imati Milanović i SDP da utječu na MOST-ovce u takvoj situaciji.

Dujmović je rekao da se Petrov prepao da će se MOST-u dogoditi ista stvar koja se dogodila i HSLS-u u vladi Ivice Račana. Jelić je istaknu kako za HDZ tripartitna vlada nikada nije bila prihvatljiva.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner