Gradsko vijeće jednoglasno protiv kupnje većinskog paketa dionica HNK Rijeke

HINA/ Miljenko KLEPAC

Gradski vijećnici Rijeke jednoglasno su u četvrtak odbili ponudu zaklade Social Sport, dosadašnjeg većinskog vlasnika HNK Rijeke, da Grad Rijeka ostvari pravo prvokupa većinskog paketa dionica ovog nogometnog kluba, s obzirom na to da je u tijeku prijenos vlasništva s ove zaklade na novog mogućeg većinskog vlasnika, tvrtku Teanna iz Londona.

Zaklada Social Sport ima 70 posto dionica HNK Rijeke, a Grad Rijeka preostalih 30 posto. Predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković javno je iskazao interes da otkupi većinski paket dionica Social Sporta, a odlukom Gradskog vijeća po kojoj Grad Rijeka nije zainteresiran za njihov otkup, Mišković nema formalne prepreke da postane većinski vlasnik kluba.

Tijekom rasprave na Gradskom vijeću, naglašeno je da jedinica lokalne samouprave ne bi trebala biti većinski vlasnik profesionalnog nogometnog kluba.

Akcija mladih je ponovila svoj prijedlog da Grad Rijeka od svojih 30 posto dionica pet posto ponudi građanima, odnosno navijačima na otkup, kako bi i oni postali suvlasnici HNK Rijeke, a da se tako prikupljen novac namijeni za djelovanje sportskih klubova u Rijeci.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je podržao ovu inicijativu. U slučaju prodaje pet posto dionica građanima, Gradu bi ostao kontrolni paket od 25 plus jedne dionice. Očekuje se da bi se od prodaje tih pet posto uprihodovalo 2,9 milijuna kuna.

Naime, Republika Hrvatska je 2012. godine prenijela sva svoja potraživanja na ime poreza od HNK Rijeka na Grad Rijeku, koji je to pretvorio u svoj udio u klubu. Uvjet države je bio da Grad Rijeka, ako ikada prodaje svoj udio u klubu, 30 posto od kupoprodajne cijene uplati u državni proračun. Pet posto dionica vrijedilo bi 4,14 milijuna kuna, a nakon uplate 30 posto u Državni proračun, ostalo bi 2,9 milijuna kuna.

Komentiraj